To je to što me zanima!

Izrael: Oluja je srušila liticu i otkrila kip iz doba starog Rima

Jak vjetar i visoki valovi odlomili su liticu te je iz nje 'ispala' statua žene obučene u togu i sandale. U drugom dijelu Izraela drevnoj morskoj luci prijeti nestanak
Vidi originalni članak

Snažne oluje koje su ovog tjedna pogodile Izrael otkrile su stoljećima zakopanu rimsku statuu u drevnoj luci Aškelon, južno od Tel Aviva. Kip žene u togi i sandalama napravljen od bijelog mramora nađen je u ostacima litice koja se srušila pod udarima vjetra od 100 km/h i valovima visokim do 12 metara. Statui nedostaju glava i ruke, visoka je oko 1,2 metra i teška oko 200 kilograma. Potječe iz doba rimske okupacije područja nekadašnje Judeje, prije 1.800 do 2.000 godina. Statuu koju je sasvim slučajno otkrio prolaznik, izložit će u muzeju.

- More nam je dalo zadivljujući kip. Pao je u more kad se stara morska litica urušila, rekao je istraživač Yigal Israeli. U urušavanju su pronašli i dijelove rimske kupelji i mozaike. Otkriće je pomalo zasjenila činjenica da je ista oluja srušila i zid koji je štitio staru rimsku luku Cezareju te sada tom važnom povijesnom nalazištu uništenjem prijeti more. Izraelski arheolozi situaciju su već proglasili nacionalnom katastrofom. Mediteransku luku u blizini Haife dao je izgraditi Herod Veliki kratko prije Kristova rođenja te je služila kao centar vladavine Poncija Pilata. Zeev Margalit, glasnogovornik izraelskog Ureda za prirodu i parkove, rekao je kako je više puta Ured upozoravao vladu na opasnosti koje prijete luci. 

- Ako Izraelci odmah ne reagiraju, nestat će ogromno nacionalno blago. Samo je pitanje vremena kada će se urušiti, rekao je Margalit. Cezareju, krhku od erozija i nedostatka prirodnog pijeska, zid je štitio od valova. Daljnje kiše lako bi iskop mogle 'gurnuti' u Mediteran, prenosi Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • JunFan 16.12.2010.

    Možda je i Sanader tamo zakopao škrinju s novcem...

  • aaquarious00 16.12.2010.

    pa nek kopaju i glavu joj nađu...

  • wargods_1 16.12.2010.

    a nebi spasili neku sirotinju i gladne ljude od ponora joj joj (jel ovako dobro?)

Komentiraj...
Vidi sve komentare