To je to što me zanima!

Prijeti li novi rat? Izrael napao Siriju, Iran sada prijeti osvetom

Sirijska vojska potvrdila je napad izraelskih borbenih zrakoplova u srijedu, ali negiraju da su napali konvoj kamiona koji je prevozio oružje za Libanon
Vidi originalni članak

Sirijska vojska potvrdila je napad izraelskih borbenih zrakoplova u srijedu, ali negiraju da su napali konvoj kamiona koji su prevozili oružje i bili na putu prema Libanonu. U izvješću su obavijestili da je meta napada bio vojni istraživački centar sjeverozapadno od glavnog grada Damaska. U napadu je, kako tvrde, dvoje ljudi poginulo, dok ih je pet ozlijeđeno, piše BBC

Libanonske snage sigurnosti, zapadni diplomati i sirijski pobunjenici tvrde da je napadnut konvoj blizu libanonske granice. Napad se dogodio u vrijeme kada je Izrael izrazio bojazan da bi sirijske rakete i kemijsko oružje mogle pasti u ruke militanata Hezbolaha. 

Ova bi intervencija mogla rezultirati dodatnom eskalacijom sukoba u regiji, a Iran i Sirija već prijete osvetom.

Rusi prosvjeduju zbog neisprovociranog napada Izraela

Ruski ministar vanjski poslova u četvrtak je izrazio duboku zabrinutost zbog navodnog napada i dodao da smo, ako se napad potvrdi, suočeni s neisprovociranim napadima na ciljeve na teritoriju suverene države, čime se grubo krši Povelja UN-a.

Dopisnik iz Sirije za BBC tvrdi da se nijedna informacija ne može službeno potvrditi iako neki diplomati i vojni izvori tvrde da ih ne bi iznenadilo djelovanje Izraela, s obzirom na nestabilnosti u Siriji. Izrael i SAD odbili su komentirati incident. 

Libanonska vojska i unutarnje snage sigurnosti također nisu službeno potvrdili izvješća, ali rekli su da je posljednjih tjedan dana povećana aktivnost izraelskih borbenih zrakoplova iznad Libanona., posebno u posljednjih nekoliko sati.

Kamioni prevozili raketni sustav? 

Prema nekim informacijama navodno napadnuti kamioni prevozili su ruski raketni sustav SA-17 koji može gađati više meta u krugu od 65 kilometara, a među metama su borbeni zrakoplovi, helikopteri i bespilotne letjelice. Tom raketom bilo bi onemogućeno slobodno kretanje izraelskih zrakoplova nad Libanonom.

Bombardiranje je osudio iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi koji ga je nazvao brutalnom agresijom, a Iran, koji podupire sirijski režim i Hezbolah,  već dugo prijeti uništenjem Izraela. Ako Izrael prekine opskrbu Hezbolaha oružjem to će ograničiti i iranske prijetnje Izraelu.

Idi na 24sata

Komentari 118

  • ovcaizbizovca 01.02.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • zdepar 01.02.2013.

    a cijeli svijet se klanja žrtvama holokausta,

  • yugo 45 01.02.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare