To je to što me zanima!

I u Hrvatskoj? CIA je mučila ljude i o tome je lagala naciji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Unatoč brutalnim metodama ispitivanja CIA nije uspjela skupiti korisne informacije koje bi spriječile daljnje napade, stoji u izvješću koje su sastavili demokrati
Vidi originalni članak

Američki Senat danas je objavio izvješće demokrata u kojem otkrivaju da je CIA koristila brutalne metode u ispitivanju sumnjivaca nekoliko godina nakon napada na Svjetski trgovinski centar.

Unatoč tome, CIA nije uspjela skupiti korisne informacije koje bi spriječile daljnje napade, a o svemu je lagala naciji, javlja BBC. 

Predsjednik Barack Obama kazao je da su metode koje je tajna agencija koristila u raskoraku s američkim vrijednostima.

- Ove metode nanijele su značajnu štetu američkom ugledu u svijetu i otežale da ostvarimo svoje interese sa saveznicima i partnerima, kazao je Obama. 

Republikanci su u svom priopćenju kazali da su te metode ipak pomogle u uhićenju i likvidaciji Osame bin Ladena. 

Izvješće sadrži oko 6.000 stranica i velik broj dokaza, no javnosti je predstavljeno samo 480 stranica. CIA-in program ispitivanja ukinuo je Obama kad je došao na vlast 2009. Nedavno je kazao da su CIA-ine metode bile mučenje. 

Koristile su se u vrijeme Georgea W. Busha, a sastavni dio bilo je simulirano utapanje, šamaranje, ponižavanje, deprivacija spavanja i izlaganje hladnoći na duže razdoblje. Kroz takvo mučenje prošlo je 100-tinjak sumnjivaca. 

Istovremeno je britanski Independent objavio i popis 54 zemlje u kojima su se mučenja odvijala ili koje su u tome surađivale s CIA-om, a na njemu je i Hrvatska. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Baba Vanga78 11.12.2014.

    e sad,drže ti ženu,zatvorenu hoće od tebe 10 milijuna uhvatiš jednog i kažeš mu evo ti čokolino ili hočeš li jastoga za večeru.... ne serite molim vas,kako bi vi ispitali ovog isilovca što je odrubio ove glave,več spomenutom večerom....

  • mik 11.12.2014.

    Da bi te metode naštetile ugledu SAD-a ? Pa prvo treba imati ugled ! Vas samo prati glas najvećih terorista na svijetu ! Obama priznaje da je bilo mučenja ?? Pa nije to od jučer , i još traje ! Što je taj licemjer uradio po tom pitanju ? Ili mora čkomiti ?? Ako je tome tako, onda neka i ne lamentira o tome , poklopi se svojim pozamašnim klempavim ušesima i sakrije se od bijelih policajaca da ga ne upucaju !

  • jožek2 11.12.2014.

    Nije moguće pa CIA je humanitarna organizacija kao i amerika demokratska zemlja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare