To je to što me zanima!

Izvukao se iz ralja: Nožem je uspio ubiti morskog psa

HVARSKA NEMAN: Sebastian Koceić (37) ronio je i lovio ribu u moru kod Jelse na Hvaru. Morskog psa privukla je riblja krv, pa je napao ronioca
Vidi originalni članak

U zoru sam zaronio s puškom. Htio sam uloviti slastan ručak. Ronio sam na dubini od 25 metara, tristotinjak metara od obale. Ugledao sam gofa, opalio i probio ga harpunom. Tad sam vidio kako se morski pas približava, opisuje dramatično jutro 11. rujna splitski glazbenik Sebastian Koceić (37), koji se susreo oči u oči s morskim psom dugačkim metar i pol.
- Nasrnuo je na gofa. Vjerojatno ga je privukla riblja krv. Raskomadao ga je gotovo u trenu gutajući komade mesa - priča Sebastian, koji je prizor promatrao s udaljenosti od samo nekoliko metara. Morski pas zatim se okrenuo prema njemu i okomio se na njegovu nogu. Sebastian ga je odgurivao perajom, što je psa još više ražestilo, pa ga je ugrizao za nogu. Malim i oštrim zubima iskidao mu je debelo zimsko odijelo za ronjenje, a na nozi ostavio masnicu.
- Mislio sam da nije nije neka opasna psina, ali me nakon prvog ugriza uhvatila panika - kaže Sebastian.
Morski pas počeo je kružiti oko njega i ubrzo ga zaskočio ugrizavši ga za leđa. Sebastian bol opisuje poput snažnog stezanja kliještima. Panika ga je sve više obuzimala, a pas je nastavljao kružiti. Sljedeći je napad izveo frontalno pokušavajući Sebastiana ugristi za prsa. U strahu za život ronilac ga je obuhvatio lijevom rukom, a desnom dohvatio nož i zabio mu ga u glavu. Morski pas se, kaže, odmah primirio i, trzajući, počeo tonuti. Kad se uvjerio da je psina mrtva, sajlom ju je vezao i krenuo prema obali. Uz prijateljevu pomoć dovukao ga je u Jelsu. Sebastian kaže da je u 20 godina, koliko roni, vidio 50-ak morskih pasa, ali nikad nije imao blizak kontakt s njima. Na kraju je pas završio na gradelama. Dr. Alen Soldo iz Centra za studije mora Sveučilišta u Splitu kaže da je, prema Sebastianovim fotografijama, vjerojatno riječ o psu butoru. To je zaštićena vrsta i inače ne napada ljude, ali moguće je da je napao zbog riblje krvi i Sebastianovih pokušaja da ga otjera.

ZAŠTIĆENA VRSTA, A OD NJEGA SE KUHA JUHA
Morski pas butor naraste najviše do dva metra. Ima dugu, zašiljenu njušku i sitne oštre zube. Mlađi primjerci imaju crne rubove na vrhu peraje. Zaštićena je vrsta, a inače se hrani ribom, rakovima. Meso mu je ukusno za jelo, a od njega su ribari znali pripremati juhe.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • redondo 18.09.2010.

    kakvi komentari , komentira sve ljubitelji životinja a kad vam se stavi brancin ili orada u pijat onda kažete ne hvala ja volim životinje ja bi rađe jeo mrkvu ili salate zelene. ma sve licemjeri bravo dečko samo ti skini legendo još koju ribu kapitalca a vi patite licemjeri

  • IP95 18.09.2010.

    kurcoslav? ti bi ga udavija golin rukama?! ti bi se usra u gace od straha !

  • SunTzu 18.09.2010.

    morska neman, stene psa od metar i pol...i jos se hvali sto ga je ubio...strava, sramota

Komentiraj...
Vidi sve komentare