To je to što me zanima!

'Ja sam Fikret sa žice': Ovako izgleda logoraš s naslovnice...

Pred haaškim sudom na izricanju presude srpskom krvoloku Ratku Mladiću pojavio se i Fikret Alić, čija je fotografija iz logora objavljena 1992. na naslovnici 'Timea' potresla svijet...
Vidi originalni članak

Ja sam taj Fikret Alić sa slike iz logora Trnopolje, prebačen iz logora Keraterma. To je bilo 1992. godine. Nas su Srbi zatvorili u šestom mjesecu, a žene su već bile zatvorene mjesec ranije, ispričao je prije nekoliko godina za Slobodnu Bosnu čovjek čija je fotografija iza bodljikave žice postala jedan od simbola ratnih zločina u Bosni. Fikret Alić i danas se pojavio pred zgradom haaškog suda i pratio izricanje presude krvoloku Ratku Mladiću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Fotografije ”na žici” u tadašnjoj prijedorskoj općini nastale su zahvaljujući stranim novinarima, hrabrim ljudima koji su uspjeli doći do odobrenja da uđu i da snime logoraše u logoru Trnopolje.

- Na moju nesreću, te fotografije su potegle to da ja danas moram ganjati pravdu i istinu koja jasno govori da je ovdje bio genocid, da su se desili zločin.  Nas nije zatvorio nitko od naših, nas su zatvorili srpska vojska, Jugoslavenska narodna armija (JNA) i ostali. Ovdje je počinjen genocid! Ovdje su ubijeni beba od godinu dana i čovjek od 100 godina. Ubijeni su povijest i čovječanstvo. Ne volim se sjećati te slike - pojasnio je tada Alić.

Pričajući o kobnoj 1992. godini, Alić kaže da su oni imali hrabrost da budu po šumama, gdje su se krili.

- Kada sam uhvaćen odveden sam u logor Keraterm, zatim sam prebačen u logor Trnopolje. Sve te strahote koje smo preživjeli u ovim logorima i danas dan me prate - istakao je Alić i dodao da su u tim logorima za noć ubijali i po 205 ljudi, ali i zlostavljali, silovali djevojčice, žene, djevojke, ubijali nevine ljude…

 


- Ja kao ni ti ljudi nisam bio kriv, nisam bio pripadnik Teritorijalne obrane BiH, nisam sudjelovao ni u čemu, bio sam običan građanin BiH u to vrijeme. Ja sam njima smetao jer se zovem Fikret - pojasnio je Alić.

Fikret je u Keratermu bio zatvoren oko dva mjeseca. Zatim je prebačen u logor Trnopolje gdje je proveo sedam dana, a nakon toga je uspio ući u konvoj sa ženama, djecom i starcima, sakrio i bio prevezen do planine Vlašić.
 
- Tu su nas istovarili kao stoku. Na tom putu su nas izvodili, zlostavljali, uzimali nam novac i sve ostalo tko je što imao. Ubijali su ljude i tijekom transporta - prisjetio se Alić dana kada je stigao na slobodnu teritoriju.

- Sve i jedan dan u logoru ja zovem filmom strave i užasa. Od prvog dana, kada su nas uhapsili, tukli su nas kao zadnju stoku. Mi ni stoku ne tučemo kao što su oni tukli nas - istaknuo je Alić.On je također apelirao da se označe mjesta stradanja, bez obzira na nacionalnost žrtava.

- Žrtva je svako tko je stradao, nevino ubijen - dodao je Alić za Slobodnu Bosnu.

 

Idi na 24sata

Komentari 78

  • japanokinez 22.11.2017.

    Vjerojatno bi Mladić u svoju obranu rekao da mu je zdravije biti mršav nego debel, a Milošević je svjedoku bez nogu rekao da su u laži kratke noge. To u stvari nisu ljudi, to su psihički poremećene osobe koje imaju svoje pristalice i nikad niko neće moći objasniti taj fenomen.

  • markezzy69 22.11.2017.

    Fikrete...oprosti AKO možeš,ali zaboraviti nemoj NIKADA

  • pemper 22.11.2017.

    Kazna nije na ovom svijetu,kazna najveca dolazi poslije smrti.Bog nas ne sudi samo po djelima nego i po srcu, po cijeloj nasoj nutrini po svim nasim mislima ,nakanama i željama

Komentiraj...
Vidi sve komentare