To je to što me zanima!

Još u ožujku su znali da je hrana zatrovana dioksinom?

Njemačka: Do sada su zatvorili 4709 farmi. Budući da su zatrovanom stočnom hranom hranili i krave sumnja se da je i mlijeko zatrovano kancerogenim dioksinom
Vidi originalni članak

Tvrtka Harles i Jentzsch, koju policija sumnjiči da je kriva za dioksin u stočnoj hrani navodno je već u ožujku prošle godine znala da je hrana zatrovana. Kako piše Bild privatni laboratorij je tada otkrio dvostruko veću količina dioksina od dozvoljene. O tome su odmah obavijestili spomenutu tvrtku no ona je i dalje nastavila proizvoditi i prodavati zatrovanu hranu. 

Dioksina ima i u mlijeku?

U Njemačkoj su zbog kancerogenog dioksina dosad zatvorili 4709 farmi. Dioksin su otkrili u jajima, mesu, a sada se sumnja da je i u mlijeku.

- Hranom zatrovanom dioksinom hranili su i krave, zato je vjerojatno i mlijeko zatrovano - rekao je za Bild kemičar Manfred Santen iz Greenpeacea. Christiane Groß, glasnogovornica organizacije Foodwatch kaže kako ne mogu isključiti da je zatrovano mlijeko stiglo i u trgovine. U četvrtak je ministarstvo za poljoprivredu pokrajine Schleswig-Holstein izvijestilo kako, prema prvim rezultatima, industrijske masnoće koje su miješali u stočnu hranu sadržavaju 13 puta više dioksina nego što je dozvoljeno. U devet uzoraka od njih 20 su našli povišene vrijednosti dioksina. 

Jaja s dioksinom i u Velikoj Britaniji

Europska komisija je izvijestila kako su jaja zaražena dioksinom došla iz Njemačke u Veliku Britaniju, piše HRT. Njemačka je izvijestila kako su jaja izvezli u Nizozemsku gdje su ih preradili, a nakon toga ta su jaja izvezli u Veliku Britaniju kao 14 tona pasteriziranih proizvoda. Još se ispituje jesu li ona završila u majonezi ili negdje drugdje. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • mali vlak 07.01.2011.

    Ja uopće ne vjerujem ovim pričama o ispravnosti hrane kod nas. Lažu nas i obmanjuju i na tržište plasiraju europsko smeće koje oni moraju povlačiti s polica a nama naši trgovci prodaju po sve novce (i dobro se bogate jer često EU plaća da im se roba kojoj je istekao rok izveze u zemlje van unije). A priča o nadzoru i kontroli hrane pada u vodu čim uđete u prvi prodajni centar i prošećete uz vitrinu sa suhomesnatim proizvodima i uz mesnicu.

  • user_32967 07.01.2011.

    to sve sranje redovito završi kod nas jer inspektori ne rade svoj poso, tj idu tamo gdje ih se podmazuje.

  • ztisanic 07.01.2011.

    Kod nas je sve pod kontrolom kako kažu naši inspektori,pa kako onda dolazi koje kakova crkljetina u našu mesnu industriju koje se prerađuje u proizvode i na našim policama završava kao svijeze, je sviježe upakirano smeće hoćete od mesa, voća, neka mi neko pametan objasni kako je recimo breskva sviježa stigla iz španjolske do Hrvatske na police (SVIJŽA) i tu stoji mjesec dana na polici dok se normalno ne proda dali ti inspektori imaju poima uopće o voću toje sve za njih ok jel nemaju poima ćime je sve voće i kako premazano dabi stajalo a o breskvi da ne govorim ako je prirodno uzgojena njen rok trajanja je najviše tjedan dana. Mlijeka imaju na policama koje nije za ljudsku uporabu isto labaratorijski dokazano i onda o ćemu o nekoj kvaliteti raspravljati, ali uglavnom našim građanima je bolje to smeće nego domaći proizvod tosu uvidjeli uvoznici da to dobro prolazi i tuim je najbolja zarada jel takove proizvode kojima je prešao rok uporabe u EU ponude nama besplatno dase makne jel im je bolje i jeftinije dati nekome zabadava dase riješe tog smeća nego da plate spaljivanje i uništavanje i dok je god tome tako mi proizvođaći svoj kvalitetan domaći proizvod puštat ćemo da propada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare