To je to što me zanima!

Jak dolar i slab euro potaknut će hrvatski izvoz, ali i turizam

Slabiji euro osigurava povoljnije izgleda rasta i za Hrvatsku jer će naši proizvodi biti konkurentniji, a jačanje europskog gospodarstva može biti dobro i za rast hrvatskog
Vidi originalni članak

Dolar se sve više približava euru, a ovih dana su se dvije valute gotovo izjednačene jer se za jedan euro dobije 1,05 dolara. Tečaj europske valute na najnižoj je razini u posljednjih 12 godina. Uzrok tomu je potez Europske središnje banke (ECB) koja kupnjom državnih obveznica pokušava potaknuti rast gospodarstva u eurozoni.

Kako piše Dnevnik.hr, većina europskih tvrtki ovisna je o izvozu na druga tržišta pa, što je euro u odnosu na dolar slabiji, europska roba postaje na tim tržištima jeftinija i konkurentnija.

Iako Hrvatska nije u eurozoni, ipak je vezana uz euro i europsko gospodarstvo tako da za domaće tvrtke i potrošače u  slabljenje eura nije loša vijest. Slabiji euro osigurava povoljnije izgleda rasta i za Hrvatsku jer će naši proizvodi na tržištima izvan Europe isto biti konkurentniji, a jačanje europskog gospodarstva može biti dobro i za rast hrvatskog.

Više koristi od slabljenja eura mogli bi imati sektor brodogradnje i farmacije, koji su među najvećim domaćim izvoznicima, ali i turizam. Naime, zbog jakog dolara više Amerikanaca moglo bi dolaziti u Europu, pa tako i u Hrvatsku, a očekuje se i da će više trošiti jer za svoju valutu dobivaju zamjetno više eura nego prošle godine. 

Nizak tečaj eura bi, prema procjenama analitičara, mogao trajati oko godinu i pol, koliko će najmanje trajati mjere Europske središnje banke. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • zvzmir 24.03.2015.

    Priče za malu djecu.

  • MarioMarca 21.03.2015.

    Haha sta to mi izvozimo

  • Bassa_1 16.03.2015.

    Euro će sada slabiti u odnosu na dolar negdje krajem ove godine će se ponovo izjednačiti jer je cilj i Sad-u i Eu da ne bude razlike prevelike u valuti već da povremno varira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare