To je to što me zanima!

Jaka konkurencija: Školarci su od papira zaradili 35.000 kuna

Uspjeh školaraca: Stari papir sakupljali su osnovnoškolci diljem Hrvatske. Njih 257 iz Trenkova donijelo je oko 20 tona, a za taj su trud dobili i novčanu nagradu
Vidi originalni članak

U snažnoj konkurenciji čak 154 škole učenici iz Trenkova kraj Požege bili su među najuspješnijima u natječaju sakupljanja starog papira. U dva tjedna sakupili su čak 20 tona papira!

Tako su zaslužili drugo mjesto u ukupnom poretku i nagradu od 35.000 kuna.

- Količina papira dijeli se s brojem učenika. Mi smo imali 257 mališana, od kojih je svaki u 15 dana u prosjeku donio 73 kilograma - kaže ponosni ravnatelj Osnovne škole “Vladimir Nazor” Josip Prološčić. Otkrio je i da je papir koji su djeca s roditeljima donosila u kutijama skladištio u svojem dvorištu. Kutije je slagao u staru štalu i garažu jer u školi jednostavno nije bilo dovoljno mjesta. Zbog toga je dva tjedna morao automobil i traktor parkirati ispred kuće, a štala je na kraju bila puna do krova.

Školarci kažu kako su u ovom pothvatu angažirali obitelj, rodbinu i prijatelje.

- Podijelili smo se u grupe te išli po kućama i zgradama. Obilazili smo okolna sela i molili ljude da nam pomognu.

Bili smo sretni i ponosni kad smo ugledali tu količinu, ali i umorni od sakupljanja. Ipak, isplatilo se - rekli su nam učenici. Nakon završetka natječaja papir je za recikliranje preuzela tvrtka Unija papir, koja je odvezla više od 40 prikolica.

Osvojeni novac potrošit ćemo na uređenje učionica i kabineta nastavnika u školi te na kupnju školske opreme poput grafoskopa i CD playera

- Osvojeni novac potrošit ćemo na uređenje učionica i kabineta nastavnika u školi te na kupnju školske opreme poput grafoskopa i CD playera. Trenutačno u školi djeca nemaju ni jedan radio, pa ćemo se potruditi da im škola bude ljepša i bolje opremljena - napominje ravnatelj Prološčić. Školarci iz Trenkova na natječaju su sudjelovali i prošle godine. Tad su po učeniku sakupili 12 kilograma. Sljedeće godine će se, tvrde, opet prijaviti i pokušati srušiti svoj ovogodišnji rekord i biti prvi u Hrvatskoj.

Akciju sakupljanja starog papira tradicionalno organizira 'dm' pod nazivom Zeleni korak. U cijeloj su zemlji osnovnoškolci prikupili više od 600 tona starog papira. 
Akciju Zeleni korak podržavaju i Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatska gospodarska komora.

- Još jednom hvala svima koji su nam pomogli. Ovo je poticaj da živimo u skladu s prirodom - rekao je ravnatelj.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • praky 04.10.2013.

    Sramota to je iskorištavanje djece od strane škole i ravnatelja.Zar taj novac nisu zaradila djeca,zar nebi oni trebali malo uživati plodove svoga rada.Kad smo mi skupljali stari papir novac je išao našem razredu koji se onda koristio za odlazak na eskurziju.Tko u ovoj priči ima koristi,mudri ravnatelj za svoju promidzbu-sramota

  • Putschi 04.10.2013.

    Tek kad djecu naucimo da smeca ustvari nema jer su to na kraju eko lanca opet upotrebljive sirovine tek onda ce ova zemlja bit cista . Vecinu odraslih naravno to ne zanima, ali se zato naveliko cude brdima smeca i rastu cijena onih produkata koji se ne sastoje od reckliranog materijala . Takodjer ni cjena zbrinjavanja smeca ( koje u biti ne postoji ) ne ide prema dole !

  • alankino 04.10.2013.

    Da je ovoj djeci dati privredu u ruke valjda bi bolje poslovali

Komentiraj...
Vidi sve komentare