To je to što me zanima!

Jakovina demantirao optužbe: Hrvatska tajno ne uvozi GMO

U Hrvatskoj je zabranjena sadnja i sijanje GMO bilja. Ako neki proizvod ima više od 0,9 posto GMO-a, to mora biti naznačeno na samom proizvodu, kaže ministar
Vidi originalni članak

Tijekom posjeta Tvornici kombajna Žetelica u Županji s predsjednikom Ivom Josipovićem ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina oštro je odbacio optužbe da Hrvatska tajno uvozi GMO proizvode, javlja HRT

Jakovina je rekao da je Vladina uredba iz ožujka ove godine u skladu sa standardima EU-a i nema govora o pogodovanju uvoznim lobijima. 

- U Hrvatskoj je zabranjena sadnja i sijanje GMO bilja. Uredba određuje da ako neki proizvod ima više od 0,9 posto GMO-a, to mora biti naznačeno na samom proizvodu, a ako ima manje, onda ne. To nije nikakvo pogodovanje uvozničkim ili nekim drugim lobijima - naveo je Jakovina. 

Ministar je rekao kako očekuje da će se ovoga ljeta s polja u Hrvatskoj požeti oko 700.000 tona pšenice uz prosječan prinos od 4,2 do 4,5 tona po hektaru, a najavio je i da ovoga tjedna počinje drugi krug isplate poticaja u poljoprivredi.

Otkupna cijena pšenice kao i lani? 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o otkupnoj cijeni pšenice, koja treba biti stvar dogovora proizvođača i otkupljivača, Jakovina je naveo kako se, s obzirom na to da cijena pšenice na burzi u Budimpešti iznosi 1,38 kuna, a u Parizu 1,57 kuna, može očekivati da ovogodišnja otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj bude na razini prošlogodišnje, odnosno između 1,30 i 1,40 kuna po kilogramu.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • diba_1 28.06.2012.

    mnogo je toga u državi zabranjeno i i zakonom zašzičeno, pa sve to pojedincima nije bitno već rade po svome.Pa onda vam moramo navodno vjerovati da mi uvozimo sve ispravno.

  • kova_sb 28.06.2012.

    Već godinama se uvozi GMO soja, koja se nalazi skoro pa u svim mesnim artiklima, dovoljno je samo pogledati deklaraciju i vidjeti koliko se soje nalazi..

  • Car Mrgud 28.06.2012.

    Tko zna kolko smo pojeli smeća koje uvoze vaši štićenici poput todorića,todorića i todorića...Radi par eura u stanju ste žrtvovati i ljude i zemlju,a ja mislim da bi i vlastite majke prodali ispod cijene.Umjesto da smo europska oaza ekologije,nismo u stanju uzgajati ni pišljivi češnjak...da bi štićenici istoga povoljno uvozili iz Kine.Ne da ste nas samo veleizdali i prodali,nego nas još i trujete.Sram vas bilo,vas,one prije,a i one buduće...Tu svjetla na kraju tunela ne bu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare