To je to što me zanima!

Jakovina: Šanse da se održe novi izbori su barem 50 posto

Nemogućnost donošenja odluka i blokade u Vladi i Saboru zbog opozicije i neslaganja između Mosta i HDZ-a stvaraju situaciju koja ne može dugo trajati, smatra povjesničar
Vidi originalni članak

Izgledi da se u Hrvatskoj uskoro održe novi izbori za Sabor iznose "barem 50 posto", kazao je u nedjelju u razgovoru za Slovensku televiziju povjesničar Tvrtko Jakovina, dodavši da oni vjerojatno neće biti raspisani tijekom ljeta nego početkom jeseni.  

U jednosatnom razgovoru emitiranom u nedjelju navečer Jakovina je iznio svoje poglede na trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj i ideološko-političke sporove između desnice i ljevice, te rekao da nemogućnost donošenja odluka i blokade u Vladi i Saboru zbog opozicije i neslaganja između Mosta i HDZ-a stvaraju situaciju koja ne može dugo trajati, pa su vjerojatni novi izbori već na jesen. 

To po njegovim riječima ne bi odgovaralo niti HDZ-u jer nije preuzeo poluge vlasti koje želi, na primjer u policiji i tajnim službama, ali niti Mostu koji se susreće s padom pularnosti. 

No ta je mogućnost realna i iznosi "najmanje 50 posto", ocijenio je Jakovina iako je kao rezervu naveo da novi izbori ne bi odgovarali niti izabranim zastupnicima u sadašnjem mandatu. 

Jakovina je kritizirao prema po ocjeni neadekvatne ili premlake reakcije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića prema pojavama koje drži desnim ekstremizmom i revizijom recentne povijesti, a posebno odnos Domoljubne koalicije prema pitanjima kao što su NDH, Bleiburg, Jasenovac, lustracija  i slične teme. 

- Hrvatska je ušla u razdoblje u kojemu izaziva interes međunarodne javnosti i diplomacije, te o sebi stvara sliku koju će po mojem mišljenju još dugo trebati prati i uređivati - kazao je Jakovina za Slovensku televiziju.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • kunigunda 16.05.2016.

    kaj je jakovina postao dežurno laprdalo umjesto puhovskog pa kaj on ima komentirati izbore i rad vlade nije li njegovo područje povijest, istina vrlo neuspješno jer mu je povijest jugo-crveno obojena hajde nastavnici povijesti od sutra ste svi pozvani komentirati kako radi vlada i uz pomoć babe vange da nam protumačite kada će biti izbori nije važno koje babe nađite nekakvu , a jeste dno dna umjesto da pišete o nečemu pozitivnom stalno se nadate krahu ove vlade

  • 16.05.2016.

    Zna li "prof." Jakovina vec i novog pobjednika izbora? ili se mora savjetovati sa "prof." Rimac, na kongresu u Kumrovcu.

  • MarkoBistrić 16.05.2016.

    Ovakve zaključke i prognoze donose uglavnom ginekolozi govoreći: Siguran sam 50 % da će biti muško dijete.

Komentiraj...
Vidi sve komentare