To je to što me zanima!

James Maras Bond vs. Lord Buckethead na EU izborima

Gordan Maras, koji na SDP-ovoj listi za EU izbore nosi broj 7 pa si je zato prišio imidž Jamesa Bonda, tajnog agenta 007, dobio je opasnog protivnika u engleskom Lordu Bucketheadu, kandidatu u Velikoj Britaniji
Vidi originalni članak

U hrvatskim relacijama, Gordan Maras je dosad imao najzapaženiju EU kampanju. U nekoliko svađa oko računala na kojemu je u Saboru imao istaknut slogan “Biraj Marasa”, cijeloj je Hrvatskoj stavio do znanja kako je baš on čovjek kojeg treba poslati u Bruxelles.

Bond s Iblerova trga 

Njegovi protivnici u SDP-u inače tvrde da bi se ovaj dinamični SDP-ovac kandidirao i za Papu, samo kad bi netko raspisao natječaj. Zasad takva vijest iz Vatikana još nije stigla pa će “hrvatski bog Maras” jurišati na briselsku fotelju, a ne Svetu stolicu. Marasova je kampanja zasjenjena ponovnim pojavljivanjem oklopljenog engleskog viteza, satiričnog lika koji se predstavlja kao Lord Buckethead.

Maras, naš, a europski 

U nekoliko izbornih ciklusa od Thatcherice dosad, tukao se s konzervativcima, a sad se kandidira kako bi se suprotstavio Nigelu Farageu, skeptičnom gnomu koji je dao lavovski doprinos izlasku Britanije iz EU. Lord ovaj put predlaže održavanje referenduma o drugom referendumu za ostanak Britanije u EU, ukidanje svih lordova osim njega itd. Kako je u Ukrajini komičar postao predsjednik, i Lord ima ozbiljne šanse. Uostalom, Intergalaktički Lord, kako se naziva, već ima više od 150.000 tisuća pratitelja, a skupio je i golemi iznos za kampanju.

U nedostatku novca, medijskog prostora i politički zapaljivih tema - EU izbori su jedna od najdosadnijih stvari koje čovjek može proživjeti u ovozemaljskoj egzistenciji - kandidati nastoje smisliti što originalnije metode predstavljanja.

Mima Simić, kandidatkinja Možemo!, biciklom će nastojati obići Lijepu Našu i predstaviti svoj program svima koji je budu htjeli poslušati.

- U ponedjeljak krećem na petotjedno bicikliranje domovinom iz Slavonije i namjeravam proći barem 2500 kilometara hrvatskih puteva, gradova, sela, domova kulture i birtija (samo na kavu, ne pijem dok vozim) - napisala je na ‘fejsu’.

Matija Posavec, HNS, pohvalio se rezultatima štednje, proizvodnje i obrazovanja, čemu se u Međimurskoj županiji posvećuje mnogo pažnje. On je prije šest godina zatekao županiju u debelome minusu (više od 30 milijuna kuna), a sad “pliva” u plusu. Odmah je krenuo s radikalnim mjerama štednje.

Ruža se bavila sitnim ribama 

Smanjio je broj upravnih odjela u županiji, broj pročelnika smanjio s devet na pet, smanjio broj zaposlenih pa je tako ušteđeni novac preusmjerio u škole, a nije škrtario ni na reklamama - danas izviruje iz svake paštete. Te nije ničija figura, te je smanjio plaće političarima, te povećao izvoz... Uglavnom, ide mu.

Dr. Dejan Jović, bivši savjetnik Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović i Miomira Žužula, ide na Pupovčevoj listi i smatra da bi u Hrvatskoj trebalo biti “cool” izabrati Srbina u EU parlament. Doktorirao je u Londonu, predavao u Škotskoj godinama, ali se odlučio vratiti u Hrvatsku. Biljana Borzan se proslavila borbom za jednake želuce Europljana - šifra “bolja Nutella svima, a ne samo njima” (zapadnoj Europi), dok se Ruža Tomašić bavila sitnim ribama.

Ruža se žrtvuje za Hrvatsku tako što se bori za veće kvote izlova sitne ribe u Jadranu. Kad su je jednom Englezi napali, sve im je skresala u brk.

- Kad mi je jedan počeo držati lekciju: ‘Oni su Englezi, mi smo mala Hrvatska’, nisam odšutjela. Rekla sam mu: ‘Mi smo jeli iz tanjura s noževima, vilicama i žlicama dok ste vi još jeli prstima s onim drvenih pladnjeva. Bili ste toliko prljavi jer se niste kupali pa su se vaše žene udavale za Vikinge jer su i oni bili čistiji od vas’. Nakon toga sam dobila deset puta veći respekt od njih - rekla je Ruža, koja tvrdi da 8000 eura bruto plaće nije ništa naspram napora koje europarlamentarci ulažu na poslu i putu.

Plenkijev govor kojeg svi razumiju 

U minulom sazivu EU parlamenta Hrvati su imali samo nekoliko pamtljivih trenutaka. Andrej Plenković je govorio na pet jezika i taj je govor - usmjeren vrhu Europske komisije i dnu njegove stranke - trebao pokazati kako je Plenki nadaren i sposoban.

Biljana Borzan se tukla za jednaku kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu - stihovi “Budi se istok i zapad” nekad su u njezinoj stranci bili na svim ustima - a ostao je upamćen i istup Tonina Picule, koji je rekao da bi iz Bruxellesa vodio SDP. I to je otprilike to.

Slovenska ljevica pak dobila je europsku zvijezdu - njihova parlamentarna zastupnica Violeta Tomić, voditeljica kviza “Najslabija karika”, rođena u Bosni i Hercegovini, najavila je žestoku kampanju protiv neoliberalizma, a za socijalističke vrijednosti, protiv NATO-a i kapitalista.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 25.04.2019.

    Taj klaun Meras, bi i dupe dao za dobar novac, vise ga ne zanima zagrebacki SDP, u Brusselexsu je bolja zarada, ali zavrijedjuje li on taj novac je pitanje. Tamo trebaju pametne ljude, a ne ulicare lajavce.

  • Lun@777 24.04.2019.

    Ah, Marase ti imaš broj 007, a ja 777, to ti je božanski broj, tako kažu astrolozi. Morao si uzeti broj 777, jer vele da se sa tim brojem čuda događaju, možda bi i ti upao u EU parlament.

  • AUSSIE 24.04.2019.

    Ne valja se nikom rugati ali Maras je smotan da smotanijeg nema.

Komentiraj...
Vidi sve komentare