To je to što me zanima!

Janša će ugostiti Viktora Orbana uoči izbora u njihovim zemljama

Domaća lijeva oporba često optužuje Janšu da je tijekom dvogodišnjeg mandata napravio velik zaokret zemlje prema modelu 'iliberalnih demokracija' u srednjoj i istočnoj Europi koji predstavlja Orban
Vidi originalni članak

Predsjednici vlada Mađarske i Slovenije Viktor Orban i Janez Janša sastat će se u ponedjeljak u slovenskoj Lendavi i potpisati sporazum o zajedničkom financiranju djelatnosti svojih manjina u tom pograničnom području, na sastanku koji je i izraz njihove političke bliskosti, a pred skorašnje parlamentarne izbore u obje države.

Ured slovenskog premijera naveo je da će tom prilikom biti izvršen pregled stanja u bilateralnim odnosima sa susjednom državom koja je sedmi po redu vanjskotrgovinski partner Slovenije, a s kojom zadnjih godina jačaju gospodarske veze. Mediji ukazuju i na simboličku poruku susreta zbog prijateljstva i bliskih političkih veza Orbana i Janše, s obzirom na to da se u Sloveniji 24. travnja održavaju parlamentarni izbori, a tri tjedna prije toga i u Mađarskoj.

POČEO IZBORNU KAMPANJU Orban napao oporbu i obećao: 'Inflaciju i rast cijena ćemo smanjiti koliko god je moguće'

Domaća lijeva oporba često optužuje Janšu da je tijekom svog dvogodišnjeg mandata u vanjskoj i europskoj politici napravio velik zaokret zemlje prema modelu "iliberalnih demokracija" u srednjoj i istočnoj Europi koji predstavlja Orban, te da je pogodovao mađarskom kapitalu s bliskim vezama s Orbanom pri investicijama u području bankarstva, energetike, turizma, ali i medija u Sloveniji.

IZBORI U TRAVNJU OESS će poslati veću skupinu promatrača mađarskih izbora

Službeni posjet Orbana u ponedjeljak bit će treći njegov susret s Janšom u Sloveniji u posljednjih šest mjeseci: u rujnu Orban je bio gost na međunarodnom Bledskom forumu, a istog je mjeseca vodio mađarsku državnu delegaciju na zajedničkom susretu dviju vlada u Celju. Janša i Orban susreli su se u Lendavi i Celju i u svibnju 2018. godine, neposredno pred tadašnje parlamentarne izbore, kad je mađarski premijer sudjelovao na predizbornom kongresu Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), izrazivši mu tako političku potporu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare