To je to što me zanima!

Jedinstveni obrazac novost Zakona o porezu na dohodak

Na ovakav način razmjena podataka između tijela državne uprave bit će brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka, rekao je Boris Lalovac
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak. Vlada izmjene predlaže radi efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom i uplaćenom porezu i prirezu na dohodak, kao i o doprinosu koji su obveznici dužni obračunati i uplatiti te o tome izvijestiti Poreznu upravu, javlja HRT

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija, uvodno je kazao kako je uvođenje novog sustava prikupljanja podataka kroz jedinstveni obrazac, koji bi zamijenio šest postojećih, i glavna novina zakonskih prijedloga. Kroz jedinstveni obrazac prikupljali bi se svi podaci o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom uplaćenom porezu i prirezu, doprinosu za obvezna osiguranja, te ostali primitci, poput autorskih ili naknada za bolovanja i slično.

- Obrazac bi se u pravilu podnosio u elektronskom obliku putem e-Porezne te bi se tako, rekao je Lalovac, lakše izvršavala logična matematička i formalna kontrola. Na ovakav način razmjena podataka između tijela državne uprave (Porezne uprave, HZMO-a, HZZO-a, HZZ-a i Regosa) bit će brža, učinkovitija, točnija te će se poboljšati kvaliteta podataka - kaže Lalovac.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • pigor22 11.12.2012.

    a ko će todorića kontrolirat lakrdija od države

  • Fozit 11.12.2012.

    Ovaj zakon vrijedi za obične građane a ne za ministre oni mogu da ne plaćaju porez

  • Car Mrgud 11.12.2012.

    Izglasajte još Vrhovni obrazac koji bi objedinio sve prikupljene obrasce i bio najvažniji obrazac od svih obrazaca. Za izdavanje toga obrasca valja osnovati 97članu "agenciju za izdavanje Vrhovnih obrazaca", čime bi se smanjila i nezaposlenost. O pokretanju neke proizvodnje nemojte razglabati...to je za luzere i budale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare