To je to što me zanima!

Jedna doza Johnson&Johnsona sigurna je i učinkovita: U petak odluka o odobrenju cjepiva

Cjepivo je bilo djelotvorno u smanjenju rizika od Covida-19 i prevenciji što je potvrđeno PCR testom najmanje 14 dana nakon cijepljenja, navodi FDA
Vidi originalni članak

Samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je u srijedu Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.

O odobrenju bi u petak trebali odlučiti neovisni stručnjaci FDA-e.

FDA nije obvezan postupiti po savjetu svojih stručnjaka, no tako je postupio pri odobrenju cjepiva Pfizera te Moderne. 

Cjepivo J&J's je učinkovito 66 posto u sprječavanju više varijanti covida-19 u istraživanjima u svijetu koja su obuhvatila 44.000 ljudi, objavila je tvrtka u siječnju.

SUMNJAJU NA DRUGI SOJ Slovenski doktor dobio koronu iako je primio dvije doze cjepiva

Njegova djelotvornost varirala je u rasponu od 72 posto u Sjedinjenim Državama, 66 posto u Latinskoj Americi te 57 posto u Južnoj Africi gdje se proširio novi soj. U zaustavljanju težih oblika bolesti učinkovito je 85 posto.

Cjepivo je bilo djelotvorno u smanjenju rizika od covida-19 i prevenciji što je potvrđeno PCR testom najmanje 14 dana nakon cijepljenja, navodi FDA. 

Tri primatelja cjepiva u ispitivanjima su imala ozbiljne nuspojave, no FDA nije analizom utvrdila nikakve specifične razloge koji bi priječili hitno odobrenje. 

J&J dosad nije objavio pojedinosti o svojim kliničkim ispitivanjima osim o postotku učinkovitosti.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • verjandir 24.02.2021.

    Kaj gore cjepivo naši ga više naručuju

  • 24.02.2021.

    Eto......da se počneš križati sa obje ruke -istovremeno ! Hrvatsko epidemiološko društvo ima prijedlog za povećanje kapaciteta za cijepljenje u Hrvatskoj. Oni traže da se iz bočica izvlači više doza te da se produlji interval između primanja prve i druge doze cjepiva. “Naš prijedlog je da se službeno odobri administriranje ‘sedme’ doze iz bočice Pfizer cjepiva, odnosno, ‘jedanaeste’ doze iz bočica cjepiva Moderne i AstraZenece. S obzirom na ugovoreni broj doza, odnosno više doznih bočica, sva tri navedena cjepiva koje je ugovorila Republika Hrvatska, izvlačenjem dodatnih doza cjepiva mogli bismo procijepiti oko 300.000 stanovnika više od planiranog broja. To, radi usporedbe, odgovara cjelokupnoj populaciji Zagrebačke županije”, poručili su iz Hrvatskog epidemiološkog društva. Dodaju: “Dodatno, promjenom i produljenjem intervala između administriranja dviju doza Pfizer cjepiva s trenutnih najmanje 21 dan, na najdulje 42 dana, dobili bismo ‘dodatne’ doze cjepiva za cijepljenje većeg broja stanovnika prvom dozom, što je u kontekstu potrebe što ranijeg postizanja kolektivnog imuniteta također značajno. Naime, javno su publicirani podaci u kojima se ističe visoka učinkovitost nakon primijenjene prve doze, te ne tako značajno dodatno podizanje imunosti administriranjem druge doze u sadašnjem intervalu od 21 dan”, poručuje u ime Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

  • Trump Jong Un 24.02.2021.

    Jedva čekam doći na red da se cjepim pa da se ne odazovem💉

Komentiraj...
Vidi sve komentare