To je to što me zanima!

Jednim tvitom Donald Trump drastično srušio cijene nafte

Nakon što je na Twitteru napisao da bi cijene nafte trebale pasti, one su se strmoglavile
Vidi originalni članak

S obzirom na nabavu, cijene nafte trebale bi biti puno niže, napisao je u ponedjeljak na Twitteru američki predsjednik Donald Trump. Samo dan kasnije cijene su se drastično spustile.

U posljednjih malo više od mjesec dana cijena barela nafte pala je čak 12 puta zaredom. Na kraju se spustila za 24%, što se nije dogodilo od 1983. U Europi su cijene s 80 dolara po barelu pale na manje od 60 dolara, a u Americi sa 70 na 55 dolara. Energetski stručnjak Igor Dekanić kaže da to nije toliko neuobičajeno. Nekoliko je razloga zbog kojih su se cijene drastično smanjile u kratkom vremenu.

- Prije svega to je ponuda i potražnja na svjetskim robnim burzama. Zatim imamo predviđanje gospodarskog rasta. U prvih devet mjeseci na globalnoj razini očekivao se gospodarski rast od oko 4 posto, no procjene su u zadnja dva tjedna smanjene na 3,7 posto - kaže Dekanić i dodaje:

- Smanjenje očekivanja gospodarskog i globalnog rasta, osobito u zemljama u razvoju, koje su najveći rastući potrošači nafte, poput Kine i Indije, izazvalo je smanjenje očekivane potražnje. Strmoglavi pad cijena uvjetovale su i najavljene američke sankcije Iranu, iz kojih je izuzeto osam država, što je rezultiralo viškom ponude u odnosu na potražnju.

LITRA ISPOD 10 KUNA Tank benzina pojeftinio je za 14, dizela i autoplina za 8 kuna

- U vrijeme kad se očekivao porast cijena, trgovci su kupovali naftu i stvorili zalihe, a sad se trend okrenuo, pa se rješavaju zaliha, što opet stvara višak ponude - zaključuje Dekanić, koji smatra da građani mogu očekivati smanjenje cijena goriva, ali ipak u puno manjem postotku od pada cijena nafte na svjetskom tržištu. S njim se slaže i Tin Bašić, osnivač portala Cijenegoriva.

TRUMP OŠTRO PO MACRONU: 'Pariz je počeo učiti njemački prije nego što je SAD došao'

- Cijene neće biti u istovjetnom padu jer je nemoguće, imamo preveliko opterećenje zbog trošarina. Ne može se dogoditi da pad bude tako velik - smatra Bašić.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • vjaceslav 15.11.2018.

    samo čekam trenutak kada će ova trula amerika i njen bezvrijedni dolar propasti kako je i najavio klasik marksizma, friedrich engels, inagurijajući "dijalektički materijalizam" i njegove zakonitosti.

  • Prva Proleterska 14.11.2018.

    To Donalde , samo obaraj cjene ako nemreš više Melaniju !

  • Plejada 14.11.2018.

    2008 godina, nafta 149 dolara, a cijena benzina 6,6 kuna. 2018 godina, nafta 60 dolara a benzin 10 kuna. Molim stručnjake da mi ovo objasne. Jesmo li umjesto tankera naftu počeli prevoziti psećim zapregama?

Komentiraj...
Vidi sve komentare