To je to što me zanima!

Jesen miriše na 1983.: Čekaju li nas opet redukcije struje, vožnja na par-nepar, bonovi?

U Jugoslaviji su ostajali bez benzina, struje i vode • Mrak nije povećao natalitet • Pred trgovinama se u beskonačnim redovima čekala kava, čokolada, banane
Vidi originalni članak

Godina je 1979., kraj svibnja, jedan mladi muškarac u Zaprešiću svakoga časa treba postati otac, ali prvo svoju suprugu, koja je u trudovima, mora odvesti u rodilište. Auto mu je u garaži, ali s njim ne može na cestu jer je - parni datum. Danas zvuči kao fikcija, no mnogi pamte i to vrijeme - kad su u bivšoj Jugoslaviji vladale velike nestašice goriva, struje, štedjela se i voda, u redovima pak čekala kava, čokolada, banane, koješta... Čeka li nas uskoro nešto slično? Parnim datumima na cestu su smjeli samo automobili s parnom registracijom, i obrnuto. Čovjek iz Zaprešića ima neparnu registraciju, parni je datum i ne može autom u rodilište. Ispričao je tadašnjem Večernjaku kako je, nasreću, susjeda "parna" pa su se u rodilište odvezli njenim Fićom. Sve je na kraju dobro završilo, osim Jugoslavije, koja se raspala po šavovima - vanjski je dug bio golem, nije bilo deviza, pa država ni nije mogla kupovati dovoljne količine nafte. Kako nije mogla kupiti ni uvoznu struju, a domaća je proizvodnja bila nedovoljna, početkom-80-ih su i redukcije električne energije bile gotovo pa svakodnevica. Današnji 50-godišnjaci dobro pamte učenje uz petrolejku i obiteljske zabavne večeri bez televizora, kad se pod svjetlom svijeće ili petrolejke igralo "Čovječe, ne ljuti se".

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 6

  • Barba iz Amerike 23.07.2022.

    Ništa od navedenog neće se dogoditi. Bit će sve skuplje, ali ništa nam neće nedostajati. Ako će faliti plina ugasit će se Petrokemija preko zime i imamo našeg plina dovoljno. A Petrokemija će proizvesti manje gubitaka.

  • Leta Semoa 23.07.2022.

    Molim vas, realno, po kojem to parametru na nas utječe rat u Ukrajini, hrana, plin, struja, gorivo, čitavu EU?! Rusi sigurno nam neće prestati prodavati plin, pa nisu ludi. Nafte imamo sa svih strana sasvim dovoljno tako da je ovo divljanje cijena goriva sasvim neopravdano, financijski s trošarinama nadoknađuju dvogodišnju fjaku dok su se zezali s prehladom, a što se hrane tiče kad smo mi to ovisili o Ukrajini i njihovoj pšenici ili čemu već?! Nema krize, svega ima dovoljno, ničeg nam ne fali, kod nas kriza ne postoji, nigdje u EU. Nema govora o onom scenariju kad se gorivo kupovalo na bonove, u apotekama nije bilo ničega, jedan dan je jedna strana ulice imala struju, pa drugi dan druga, ja se tog vremena jako dobro sjećam.

  • 23.07.2022.

    Da, nitko i ništa nije postojalo prije 90-tih. Sada je sve bajno, uređena država, sve funkcionira savršeno, ljudi ne odlaze………

Komentiraj...
Vidi sve komentare