To je to što me zanima!

Jeste li spremni za potpuni prijelaz na digitalni signal?

U proteklih godinu dana ugašeni su analogni odašiljači u 8 od 9 digitalnih regija, a 5. listopada gase se i oni u posljednjoj D5 regiji s najviše ljudi
Vidi originalni članak

Odlukom Vlade RH 31. srpnja 2008. usvojena je strategija prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa. Unatoč gospodarskoj krizi, digitalizacija će 5. listopada biti potpuno završena gašenjem analognoga signala za nacionalne televizije u D4 regiji koja obuhvaća Zagreb, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, dio Karlovačke i dio Sisačko-moslavačke županije. Analogni odašiljački gase se u 12.35 minuta i od tada nećete moći gledati niti jedan program nacionalnih televizija bez digitalnog prijamnika. Pojedine lokalne televizije svoj će program emitirati u analognoj tehnici do 1. siječnja 2011. kada se i preostali odašiljači gase. Na novi način emitiranja prelazimo ne samo zbog brojnih prednosti već i zbog preporuke Europske komisije o gašenju analognih odašiljača do 2012. Tako će se od sljedeće godine Hrvatska naći u skupini od 14 europskih zemalja koje su u potpunosti dovršile prelazak na digitalno emitiranje, a  zadani rok neće ispuniti tek Poljska.
Sjeverna Amerika ima digitalni signal još od 2009., Rusija i Ukrajina imat će do kraja 2015., a Meksiko tek 2022. godine.

PREDNOSTI DIGITALNOG SIGNALA

Bolja kvaliteta slike bez “duhova” i interferencija, brzi teletekst, elektronski programski vodič (EPG), a uskoro i televizijski programi u visokoj rezoluciji samo su neke od blagodati.

BEZ DIGITALNOG PRIJAMNIKA NEMA SLIKE

DVB-T je kratica za Digital Video Broadcasting - Terrestrial i europski standard za digitalno emitiranje signala putem zemaljskih odašiljača, a DVB-T prijamnik uređaj koji se spaja na TV prijamnik i omogućuje prijam digitalnih programa. Ako imate LCD ili plazmu novije generacije, star najviše tri-četiri godine, velika je vjerojatnost  da je već prijamnik ugrađen u njegovu unutrašnjost pa kupnja dodatnog uređaja nije potrebna. S druge strane, svi vlasnici CRT televizora, bez obzira na godište, program i dalje mogu pratiti na istim televizorima uz kupnju DVB-T prijamnika.
Takvi prijamnici mogu biti s MPEG-2 dekoderom potrebnim za prijam signala standardne (SD) rezolucije kakav trenutačno emitiraju sve nacionalne televizije i oni s MPEG-4 dekoderom koji mogu primati program u visokoj (HD) rezoluciji. MPEG-4 prijamnici višestruko su skuplji, imaju dva “tunera” pa mogu primati i sliku SD rezolucije, no kako je ponuda HD sadržaja još uvijek slaba - ne isplati ih se kupovati.

STIŽU I NOVI PROGRAMI
Nova TV i RTL dobili su koncesije za emitiranje specijaliziranih kanala. Tako ćete već od sredine prosinca moći besplatno gledati Doma TV, koji  će nuditi magazine, talk show te nove serije i filmove. RTL 2 će emitirati program za cijelu obitelj i dnevni show “RTL Salon”.

>>> SVE ŠTO TREBATE ZNATI O DIGITALNOM EMITIRANJU

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Tuga_i_Buga 04.10.2010.

    Nikako se ne mogu oteti dojmu da su ti uređaji - koje je navodno dijelom sufunancirala Vlada (pametnom je već ovdje sve jasno) - neki škart uvezen za 5 kn po komadu i onda prodan bedastoj sirotinji. Svatko tko ga ima vidi da je slika prilično nekvalitetnija od one koju su imali. S druge strane, ovo je dobra prilika da svi kažemo zbogom televiziji i okrenemo se netu. Realno, televizija vieš ne može konkurirati Youtubeu. Ona je danas poput radija kad se pojavila televizija. Postojat će i dalje, ali neće više nešto posebno značiti.

  • Opaka Salpa 04.10.2010.

    Dok je ostatak i većina Hrvatske prilazili na digitalni signal niste beknili o tome ništa, a sad kad je ostala Zagrebačka županija za prijelaz odma pitate jesmo li spremni. Tribali ste to pitati kad se počeja uvoditi signal,a ne sad kad je sami postupak pri kraju.

  • trešnja 04.10.2010.

    Ukratko ...stalno izmišljaju nešto novo samo da ljudi moraju kupovati ,a nikakva \"revolucija\" se neće desiti....joj kvaliteta slike...moš mislit,koliko mi je to od životne važnosti !!!! Ne treba mi život proći uz buljenje u TV !!!! Meni je ovo do sada bilo sasvim dobro !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare