To je to što me zanima!

Jeziva zima pobila je tone ribe u moru i ovce na Pagu, krvnik je kasnio u Zagreb na vješanje...

Najstrašnija zima 20. stoljeća odgodila je vješanje Prpića Malog i njegove bande na zagrebačkom Gornjem gradu. Bili su ti lopovi jedini u Europi kojima su led i snijeg 1929. spasili živote, ali samo nakratko...
Vidi originalni članak

Krvnik Hart koji ima da izvrši vješanje Prpića Malog i drugova već pred tri dana krenuo je iz Sarajeva za Zagreb. Jučer se njegov dolazak očekivao u Zagrebu, pa je sve bilo spremljeno da se jutros između 5 i 6 sati izvrši u dvorištu Sudbenog Stola vješanje Prpića i njegove trojice drugova. Međutim, voz kojim je Hart putovao zatrpan je u snijegu, tako da Hart nije mogao na nijedan način da dođe u Zagreb. Zbog toga je justifikacija odgođena. Osuđenici bili su već jučer poslije podne obaviješteni da će se nad njima jutros izvršiti justifikacija, i oni su bili spremni na smrt. Odgađanje justifikacije njih se neugodno dojmilo, jer bi volili da što prije ispiju svoju smrtnu čašu.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 6

  • Amtin Mali 18.02.2024.

    Kaj je ovo? Voz i ostale rijeci?

  • Luna777 18.02.2024.

    Baš interesantan tekst iz onih davnih vremena, začuđujuće kako su novinari bili pismeni i prije sto godina. Ja takvu zimu ne pamtim, ali prije nekih 30-40 godina bilo je jako hladno, čak -20, da su se nosnice zamrzavale kod disanja. Kao dijete sjećam se visokih nanosa snijega,  sanjkanja i po školskim torbama kad smo se vraćali iz škole svi promrzli. Zimske radosti i zimske čari u zadnje vrijeme djeca rijetko dožive.

Komentiraj...
Vidi sve komentare