To je to što me zanima!

Johnson: 'Bez obzira na sve, 31. listopada izlazimo iz EU'

Varadkar je Johnsona pozvao u Dublin kako bi razmijenili mišljenja o brexitu te raspravili o bilateralnim pitanjima koja se tiču Sjeverne Irske, Sporazuma na Veliki Petak
Vidi originalni članak

Britanski premijer Boris Johnson rekao je irskome kolegi Leu Varadkaru, kojega je u utorak nazvao prvi put od preuzimanja dužnosti, da će Velika Britanija 31. listopada napustiti Europsku uniju "bez obzira na sve", a irski tzv. "backstop" mora nestati iz  bilo kakvog sporazuma o brexitu.

Premijer je jasno rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU 31. listopada, "bez obzira na sve", objavio je Johnsonov ured o telefonskom razgovoru dvojice premijera.

JUNCKER JOHNSONU: 'Postojeći dogovor o Brexitu je najbolji i jedini moguć dogovor'

Agencija Reuters podsjeća da je u utorak britanska funta oslabila jer ulagači strahuju od kaotičnog izalska Britanije iz Unije. 

- Jasno je kazao da će vlada sudjelovati u svim pregovorima koji će se održati odlučno i energično te u prijateljskom tonu, ali i kako on prvenstveno želi izaći iz EU-a sa sporazumom, no samo onim koji će poništiti backstop - stoji u izjavi Johnosonova ureda.

No Varadkar je Johnsonu rekao da se o sporazumu o povlačenju iz EU-a ne može ponovno pregovarati te da "zadovoljavajuća" alternativna rješenja još nisu pronađena.

Irski i britanski premijer u utorak su prvi put telefonski razgovarali otkako je Johsnon preuzeo dužnost prije šest dana, izvijestila je irska nacionalna televizija RTE. 

- Alternativna rješenja mogla bi zamijeniti backstop u budućnosti, no za sada nisu pronađena niti predstavljena zadovoljavajuća rješenja - rekao je Varadkar prema izjavi irske vlade. 

Ranije je Varadkar upozorio da bi brexit bez sporazuma mogao dati poticaj ponovnom ujedinjenju Republike Irske sa Sjevernom Irskom, pokrajinom koja je u sastavu UK-a. 

Varadkar je Johnsona pozvao u Dublin kako bi razmijenili mišljenja o brexitu te raspravili o bilateralnim pitanjima koja se tiču Sjeverne Irske, Sporazuma na Veliki Petak te zajedničkog područja putovanja, poručili su iz ureda.

Sigurnosni mehanizam ("backstop" na engleskom), predviđen sporazumom između EU i Velike Britanije o razdruživanju krajnja je mjera koja bi granicu između članice Europske unije Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, trebala ostaviti otvorenom. Svrha je "backstopa" izbjeći povratak fizičke granice između te britanske pokrajine i susjedne Irske kako bi se očuvao mirovni sporazum iz 1998., ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

Ukidanje graničnih kontrola između dviju država bilo je jedan od ključnih aspekata Sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim su završena desetljeća krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj. London odbacuje ideju o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji jer bi to stvorilo prepreke u trgovini s ostatkom UK-a. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 31.07.2019.

    Ponavljajući uvijek tu istu mantru o izlasku bez obzira...., očito je da puca na krajnje desne birače. ...Mogao bi na koncu probuditi IRU, a to im ne bih želio.

  • Zmar116 31.07.2019.

    Treba ih preduhitriti i prije 31.10. najuriti iz Unije..A onda im nabiti carine kao što je Kosovo napravilo Srbiji..Ionako zajedno sa Amerima već godinama rade na razbijanju Unije...A onda im lagano rovariti protiv krune u Wellsu, Sjevernoj Irskoj i Škotskoj..Kao što Ameri rovare Kinezima u Hong Kongu...Dok ovom liku ne otpadne sva kosa na glavi...

  • mestar 30.07.2019.

    Znaju oni sto rade i zasto rade nemaju oni nesposobne klimavce u vladi kao mi.Sto ce bit kad isprazne eu fondove kako ce onda financirat sve svoje krpelje? Industrije ni nicega drugo nemamo osim sto nam je priroda dala i nasi preci cuvali i ocuvali stoljecima? Vec sad je malo i nimalo ostalo uskoro nece nista naplacivat ce nam za sunce isto kao za hladovinu na njihovim plazama i moru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare