To je to što me zanima!

'Josipović je racionalan za jednog balkanskog vođu'

Strani mediji raspisali su se o pobjedi Josipovića. Naglašavaju da su Hrvatima dosadile iste političke figure pune afera. Predsjednik ima čistu prošlost
Vidi originalni članak

Vijest o pobjedi Ive Josipovića francuski Le Monde je stavio na prvo mjesto na svojem internetskom izdanju. Opisali su ga kao smirenog intelektualca koji nije opterećen korupcijom. Agencija AFP prenosi kako su birači birali između suvremene i konzervativne Hrvatske. BBC prenosi kako je Josipovićeva pobjeda gotovo premoćna. Njemački DPA piše kako će Hrvatska s Josipovićem ubrzati napredovanje prema Europskoj Uniji. U medijima iz regije komentara je vrlo malo, ali trećeg hrvatskog predsjednika donose kao važnu vijest.
Većina stranih medija naglašava kako se Josipoviću zamjera nedostatak karizme dok pristaše smatraju kako je njegova mirnoća zapravo prednost, a ne mana. Mediji uglavnom pišu kako je novom predsjedniku glavna zadaća izvući zemlju iz krize i poboljšati lošu ekonomiju iako predsjednik nema velike ovlasti. Novi predsjednik Ivo Josipović nije opterećen korupcijom. WTOP piše kako Josipović za vrijeme mandata planira skladati operu u čast Johna Lennona. Slovenska press agencija smatra kako je propali povratak bivšeg premijera Ive Sanadera definitivno uništio Milana Bandića.
Voice of America pojašnjava kako iza Josipovića stoje ljevičari, a iza Bandića desničari. The Press Association prenosi kako je Josipovićeva pobjeda naljutila Bandića.

New York Times: Josipović će skladati operu u čast Johna Lennona
New York Times naglašava kako je Josipovićeva prošlost čista što je i trebalo Hrvatima koji su ve umorni istih političkih figura prepunih afera i intriga. Njegovo racionalno i staloženo ponašanje neobično je za balkanskog vođu.

The Telegraph: Obični čovjek od krvi i mesa radio bi kao konj
Britanski list napravio je kratke biografije predsjedničkih kandidata. Josipovića je opisao kao uglađenog intelektualca kojem mnogi zamjeraju 'dosadan izgled pravnika i profesora. Bandića su opisali 'ponekad čudnim čovjekom u opoziciji socijaldemokrata'. Nakon skandala s vožnjom u pijanom stanju i bježanja od policije morao je dati ostavku na mjesto gradonačelnika. Opisao se 'običnim čovjekom od krvi i mesa koji će raditi kao konj za Hrvatsku'. Podržava ga vladajuća stranka, nakon što njezin kandidat nije izborio drugi krug i Hrvati u BiH.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • anka12 11.01.2010.

    Moj crni labude kad ti perje poskubem,sve će vode labude da te poklope lalalalalaala

  • crnilabud 11.01.2010.

    @mia ma ovaj mi je nekak više komunističniji,tjeraju nas u Europu a ja nemam ni za klopu,kaže jedan poznati bih humorista!!današnji presjednika nema baš neke ovlasti osim vanjske politike i pitanja vojske,a u sdstvov se nesmije mješati,jedino u slučaju pomilovanja!!tako da izgleda više ka bijeli fikus...

  • mia23 11.01.2010.

    crni labud što radiš onda na hrvatskom portalu? aj na hercegovački onda...bok!

Komentiraj...
Vidi sve komentare