To je to što me zanima!

Josipović u zatvoru Lepoglava razgovarao sa zatvorenicima

Predsjednik je rekao kako je pravo čudo da u Kaznionici nema većih ekscesa obzirom na loše uvijete - znatan manjak zatvorskog prostora i lošu infrastrukturu
Vidi originalni članak

Tijekom obilaska Kaznionice u Lepoglavi i unutarnjeg zatvorskog kruga imao sam prilike razgovarati s osuđenicima na odsluženju zatvorske kazne. U tim razgovorima oni gotovo da i nisu imali većih primjedbi na zatvorsko osoblje. No, ono na što se žale jesu uvjeti izdržavanja kazne u starom zatvorskom krilu, u kojemu je infrastruktura loša. S obzirom na povećan broj zatvorenika, na znatan manjak zatvorskog prostora i lošu infrastrukturu, pravo je čudo da u Kaznionici nema većih  ekscesa! Glavni problem vidim u nedostatku smještajnih kapaciteta i potrebi zapošljavanja primjerenog broja čuvara 0150, izjavio je danas, nakon obilaska najvećeg i najstrožeg zatvora u Hrvatskoj predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

On je zatvor obišao u pratnji ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, varaždinskoga župana Predraga Štromara, upravitelja Kaznionice Miljenka Mavrina i drugih, s kojima je prethodno, na sastanku iza zatvorenih vrata, razgovarao o aktualnom stanju u hrvatskom zatvorskom sustavu.

Naglašavajući da se u hrvatskim zatvorima trenutačno nalazi oko 3500 zatvorenika, koje zbrinjava 2700 pravosudnih policajaca, ministar Bošnjaković kazao je da bi za normalno funkcioniranje sustava trebalo zaposliti još više od 900 ljudi.

- Manjak smo djelomično uspjeli popuniti otvaranjem 420 mjesta u Glini, a upravo smo zatvorili još jedan natječaj za zapošljavanje novih radnika. Sredili smo i dokumentaciju za gradnju zatvora u Remetincu i Šibeniku, donijeli smo i novi kazneni zakon kojim su uvedeni suvremeniji standardi koji bi ubuduće trebali rasteretiti zatvorski sustav, u smislu da se drukčije rješava sankcioniranje osoba osuđenih na kraće zatvorske kazne - izjavio je Bošnjaković te dodao da će gradnja novih zatvora rasteretiti kompletan zatvorski sustav.

Predsjednik Josipović boravak u Lepoglavi nastavio je u pratnji domaćina, gradonačelnika Marijana Škvarića, obilaskom obnovljene Osnovne škole Ante Starčevića, posjetom Turističko-kulturnom i informativnom centru, a planira obići i pavlinsku crkvu, a možda i zasvirati na čuvenim orguljama iz 1649. godine.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • pokojni predsjednik 12.11.2011.

    kaj si došel pogledat kak ju unutra morti se bojiš da bi i ti mogel tu završit

  • casio 11.11.2011.

    Žale se na uvjete? Krali su ,ubijali ,silovali,sad se žale na uvjete? HALO.Treba uvesti korbač,a ne poboljšavati uvjete.

  • mik 11.11.2011.

    trebalo bi poboljšat uvjete, prije nego "elita" dođe na odmor !

Komentiraj...
Vidi sve komentare