To je to što me zanima!

Jovanki Broz priređuju grob uz Tita, ali ne u istoj grobnici

Tvrdila je da su je Dolanc i Ljubičić na silu rastavili od Broza. Knjiga "Jovanka – žena koja je previše znala" otkriva što su poduzeli kako bi je prisilili na vječnu šutnju
Vidi originalni članak

Prije no što je ostala bez svijesti Jovanka Broz je, rekle su njene sestre Nada i Zora novinarima  Blica,  izrekla posljednju želju – biti pokopana uz Tita.

Iako joj je srpska vlada odlučila udovoljiti, Jovankina posljednja želja pokazala se kompliciranom jer je nadgrobna ploča na Titovu grobu teška devet tona i, prema procjenama stručnjaka, vjerojatno bi pukla pri dizanju.

No problem predstavlja i zakonska procedura jer je Kuća cvijeća napravljena kao mauzolej. Predstavnici države, piše Blic, predložili su Jovankinoj obitelji da bude pokopana u prostoriji uz Titov grob, a ne u kripti u Kući cvijeća, kako bi bila ispunjena njena posljednja želja, s čim se obitelj složila. Liječnici su vrlo skeptični što se tiče oporavka.

Jovanka Broz za Tita se udala u Iloku. Nikada se nije službeno razvela od njega. Tvrdila je da su je Stane Dolanc i Nikola Ljubičić na silu rastavili od Josipa Broza. Knjiga "Jovanka – žena koja je previše znala" otkriva što su sve dvojica, po njenom sudu, ključnih antagonista njene životne priče, poduzela kako bi je prisilili na vječnu šutnju. Jedna od tajni bila je da je Stane Dolanc bio član Hitlerjugenda i suradnik njemačke tajne službe...


Idi na 24sata

Komentari 34

  • marisst 15.10.2013.

    a sta je to ona bila bolja od Staneta???Cetnik orginal,,,od malih nogu ucena onom kako je i zivila i vladala!!!!dobro da nije trazila da se ukopa u voljenoj LICI!!!!

  • boki 87 14.10.2013.

    Kad ga vidim shvatim da je on jedini hrvat zbog kojega u svijetu mogu reči da sam ponosan na svoje porijeklo, sad vi lupajte minuse koliko hočete iz dana u dan iz godine u godinu sve je bistrije tko je bio Tito i koliko je dao za ovu zemlju i svoj narod,

  • brbljavi prdež 14.10.2013.

    Najjadnije i najgluplje mi je razvlačenje po novinama "tajni" pojedinih državnika i drugih poltrona koji vladaju željeznom rukom, ljudi plaču za njima kad umru, a 20-30 godina nakon njihove smrti se počne izvlačiti njihova mračna strana vladanja, a o kojoj se samo šaptalo među pukom. O Titu čitamo u kojekakvim feljtonima, tek toliko da se popuni broj riječi i naruga aktualnom premijeru. Oni koji su imali muda o tome pričati i pisati naglas kad je to bilo bitno i aktualno, nerijetko su završili u zatvoru ili gore. Ja, npr. uopće ne vjerujem da je Josip Broz bio taj za kog se je izdavao do smrti. Iz nekog blesavog razloga sam uvjeren da je ubijen na Psunju još 1942. ili 1943.g., ako ne još 1919. u Rusiji kad je zarobljen kao neprijatelj, a 1922. izlazi iz Rusije kao veliki saveznik i prijatelj. U te tri godine se ništa ne zna što se zbivalo s njim. Osim toga, mislim da pjesma "Tajno ime" od Prljavog kazališta nije napisana samo tako. Možda bi Jovanka o tome mogla napisati knjigu, ne posthumno i ne u deset nastavaka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare