To je to što me zanima!

'Jugoslavija je morala spasti na prosjački štap. Bliži se kraj'

U Express donosimo sadržaj cijelog Đurekovićevog pisma u kojem najavljuje raspad Jugoslavije, zašto nitko nikada nije tražio original tog pisma, ...
Vidi originalni članak

Ovih je dana u privatnoj novinskoj arhivi pukim slučajem otkriveno požutjelo pismo Stjepana Đurekovića od 22. srpnja 1983. godine, napisano samo šest dana prije njegove likvidacije u improviziranoj tiskari njemačkog Wolfratshausena.

Naslovljeno na Krešu Špeletića, tadašnjeg zamjenika glavnog urednika zagrebačkog tjednika Danas, sastavljeno je na pet i pol stranica otkucanih na pisaćem stroju. Završava vlastoručnim Đurekovićevim potpisom, otkrivajući ne samo odličnu autorovu upućenost u unutarnje hrvatske uvjete nego zadivljujuću Đurekovićevu dalekovidnost.

Nekoliko puta je u pismu rezolutno najavio raspad Jugoslavije.

"Jugoslavija je morala spasti na prosjački štap i bliži joj se kraj", napisao je među ostalim Đureković.

U novom broju tjednika Express donosimo sadržaj cijelog Đurekovićevog pisma, zašto nitko nikada nije tražio original tog pisma, koliko je UDBA novca potrošila na širenje laži o Đurekoviću, te kako je bio dobro upućen u rad partije.

Idi na 24sata

Komentari 75

  • opetsAmtu 05.07.2015.

    Meni nije odgovarala Juga i ja sam se sa svojom obitelji 1978 odselio privremeno u Ameriku. Tko plače za Jugom ima istu državu a to je Sj. Koreja pa neka se molim lijepo iseli tamo. A ne nama ovdje držati prodike o jednoj mračnoj hrvatskoj prošlosti za hrvatski narod. Ne prigovarajte i ne plačite i ne kukajte jer nismo ni mi. ODSELITE se u Sj. Koreju. Kao što smo se iseljavali i mi koji se nismo slagali s Jugom i Titom. Jedino vam je to pošteno. Imat ćete tamo isti život kao i u Jugi. l svi sretni i zadovoljni. Sretan vam put i mirno more! Da i vi osjetite kako je to kad se napušta rodna zemlja i ide u neizvjesnost sa malom djecom u rukama a iza ostavljaju roditelji rodbina i prijatelji. Pozdrav vam koji plačete za Jugom a Bog i Hrvati nama koji se radujemo da je mrtva.

  • milanmilan 05.07.2015.

    A joooooj, glava me boli. Tko se to raspisao o dobrobitima Juge? Kladim se da je netko mlađi. Ili neki partizan ili Udbaš. Braniti Jugu? Leglo komunizma ? Leglo tajnih akcija i likvidacija? Leglo omalovažavanja Hrvata i ne zakonitih procesa i tajnih ubistava? Jugu u kojoj nisi mogao birati predsjednika nego ti je bio nametnut i pred tom si se odlukom i strahom morao pokoriti. Pisss nisi smio izustiti protiv komunističkog lidera Rusa Tita. Nisi posao dobivao po sposobnosti nego bi bolje radno mjesto dobio čim bi se učlanio u Komunističku Partiju. Da, takvi bi bolje prolazili i imali više. Bolje plaće, stanove, ljetovanja na račun poduzeća..... Članovi Partije. Mala Juga, sluga Rusima. Samo su Rusi od Juge kupovali i oni su Jugu održavali na "aparatima" , sve dotle dok je raja bila tiho! Počeo popuštat komunizam u Rusiji, prestala ,,briga,, Rusije o jadnoj Jugoslaviji. Jadnoj Jugoslaviji. A jooooooj, glava me boli još više.

  • Laki00 05.07.2015.

    Velika je enigma kako napreduje ovdašnja država i pitanje hoće li dočekati godine Juge.

Komentiraj...
Vidi sve komentare