To je to što me zanima!

Južnoafrički parlament uništen u požaru, priveli muškarca (51)

Velik požar u nedjelju navečer i dalje je gorio u južnoafričkom parlamentu u Cape Townu i policija je, pod sumnjom u podmetanje požara, uhitila 51-godišnjaka kojeg će privesti na sud
Vidi originalni članak

Vatrogasci se već satima bore s vatrom koja bjesni u velikoj zgradi viktorijanskog stila s bijelo-crvenim pročeljem.

"Muškarac je uhićen u zgradi parlamenta i traje saslušanje u okviru kriminalističke istrage", rekao je za AFP Thandi Mbambo, glasnogovornik elitne postrojbe južnoafričke policije Hawksa.

Zasad nema dojave o žrtvama, ali je novije krilo zgrade parlamenta potpuno uništeno.

"Čini se da sustav automatskog gašenja nije radio", rekao je novinarima predsjednik Cyril Ramaphosa koji je obišao mjesto nesreće.

NEPOZNAT UZROK VIDEO Zapalila se zgrada parlamenta u Cape Townu

Razmjeri štete u zgradi u kojoj je smještena skupocjena zbirka knjiga i umjetnina još nisu utvrđeni.

Promet u toj bogatoj četvrti zatvoren je od ranog jutra. Sigurnosni kordon se prostire sve do ulaza u obližnju katedralu sv. Jurja u kojoj je dan ranije služena zadušnica za Desmonda Tutua, posljednjeg junaka borbe protiv aparthejda koji je umro 26. prosinca. Urna s njegovim pepelom pohranjena je u nedjelju u katedrali.

U Cape Townu je od 1910. sjedište parlamenta koji se sastoji od Narodne skupštine i gornjeg doma Nacionalnog vijeća pokrajina, a vlada je u Pretoriji.

U travnju je u požaru koji se proširio sa Stolne planine ponad tog priobalnog grada uništena vrijedna knjižnica uglednog sveučilišta u tome gradu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • prokurator 02.01.2022.

    ne čudi me. južnoafrička republika, još jedna od prividno "mirnih" država u kojima vlada gori pakao nego da je rat...

Komentiraj...
Vidi sve komentare