To je to što me zanima!

'Kad bih sad poslušao Vujčića, kamate bi mogle rasti 2 posto'

Zakonom o potrošačkom kreditiranju država je obvezala banke da definiraju uvjete pod kojima će mijenjati varijabilne kamate i kao parametar navela nekoliko opcija
Vidi originalni članak

Kad bih poslušao guvernera i zabranio korištenje euribora, kamate na kredite mogle bi odmah skočiti i do 2%. Niti želim potaknuti rast kamata niti mogu zakonom zabraniti Euribor jer se on kao parametar koristi u cijeloj Europi, komentirao je ministar financija Boris Lalovac upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića da euribor nije trebao ulaziti u zakon. 

Zakonom o potrošačkom kreditiranju država je obvezala banke da definiraju uvjete pod kojima će mijenjati varijabilne kamate i kao parametar navela nekoliko opcija: cijenu eura na europskom novčanom tržištu – Euribor, prosječnu kamatu na štednju, prinose na trezorske zapise ili NRS – nacionalnu referentnu stopu koju izračunava HUB u suradnji s HNB-om. Guverner Vujčić smatra da je za određivanje kamata bolje koristiti NRS jer on bolje odražava troškove financiranja na domaćem tržištu. ''Što su inicijalne kamate niže, veći je rizik da će se one povećati u budućnosti'', komentira guverner te podsjeća da je upozorio i Vladu i banke da griješe, piše Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MI-MA 16.04.2015.

    tako i treba, stoka sitnog zuba ništa bolje i nezaslužuje. Mi smo dozvolili da nam tih dvijesto-tristo lopova odlučuje o našoj sudbini. Stavite kamate na pedeset posto i opet će Vam biti malo BANDO LOPOVSKA.

  • _Slavonac_ 16.04.2015.

    Ajde ministre lijepo poslusajte narod i maknite se, pa vidite i sami da ne ide

  • fear 16.04.2015.

    a kako mi pratimo EU sto se tice trosarina na cigarete i gorivo bilo bi dobro da nam objavite i kamate na kredite u EU pa da se i tu ravnamo sa njima

Komentiraj...
Vidi sve komentare