To je to što me zanima!

'Kad uđemo u EU, nećemo biti ovakvi prema Srbiji'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ivo Sanader u četvrtak se sastao s oporbenim čelnicima i ponovio da se članstvo u Uniji neće kupovati teritorijem. Vjeruje u rješenje problema
Vidi originalni članak

Hrvatska ni jednim dokumentom ne želi prejudicirati granicu, ali ne može prihvatiti da joj se zabranjuje da bilo koji dokument izuzme iz eventualne arbitraže ili postupka pred međunarodnim tijelom - rekao je premijer Ivo Sanader nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojem su usuglašena stajališta vezana za slovensku blokadu pregovora Hrvatske s EU.
-Ovakva situacija naprosto ne može ostati, ako netko misli da može, taj se vara - rekao je Sanader i ponovio da je slovenska odluka presedan u europskoj praksi.
Vlada, ali i oporba očekuju da će Slovenija prerazmotriti i promijeniti svoju odluku o blokadi pregovora, a Sanader je uvjeren da će se ovaj problem riješiti.
- Hrvatsko vodstvo i politika u cjelini znaju kako riješiti ovaj problem. Nema razloga ni za kakvu paniku, Hrvatska će ovaj problem riješiti - kazao je Sanader.
O svemu će pismom upoznati i premijere zemalja članica EU i ponoviti hrvatske stavove. Napominje da Hrvatska želi fer i korektan pristup. Sanader kaže da slovenska blokada neće usporiti Hrvatsku u reformama i naporima da svoj posao završi kako bi pregovore mogli završiti do kraja 2009. Ponovio je da nema alternative ulasku Hravatske u EU, ali da se to neće raditi na način da Sloveniji popuštamo oko teritorija.
-Hrvatska će ući u Europsku uniju, ali pitanje je samo dana, tjedna ili mjeseca kada će Slovenija shvatiti da ne može na ovakav način ucjenivati - rekao je Sanader.
Premijer je rekao i da se razmatra sve aspekte djelovanja Hrvatske pa čak i mogućnost žalbe Vijeću SSP-a, iako je ističe prerano govoriti postoji li utemeljenost za takav pristup.
- Kad Hrvatska jednom bude za europskim stolom neće se ponašati na ovakav način prema Srbiji - rekao je Sanader.
Na sastanku u Banskim dvorima umjesto predsjednika SDP-a Zorana Milanovića došla je Milanka Opačić, a Antu Đapića je zamijenio Vlado Jukić.

ŽBOGAR: FRANCUSKI PRIJEDLOG NE NUDI NIŠTA NOVO
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je kako zadnji prijedlog kojim je francusko predsjedništvo EU pokušalo naći kompromis radi sprječavanja blokade na pristupnoj konferenciji u petak "nije ništa novo".
- To je samo inačica prvotnog prijedloga u kojemu nije bilo najvažnijeg zahtjeva koji je tražila Slovenija - rekao je Žbogar, ne navodeći kad je francusko predsjedništvo dalo spomenuti prijedlog.

SLOVENIJA SLUŽBENO POTVRDILA BLOKADU POGLAVLJA
Slovenija je u četvrtak na Odboru stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER) potvrdila da ne prihvaća prijedlog francuskog predsjedništva i da će ustrajati na blokadi više poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. Slovenci su dali zeleno svjetlo samo za otvaranje poglavlja Javne nabave, dok devet poglavlja ostaje u blokadi. Od pet poglavlja spremnih za zatvaranje propustili su tri.


MESIĆ:SLOVENIJA VIŠE NIJE PROBLEM ZAGREBA NEGO EU-a
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u četvrtaks da odnosi Hrvatske sa Slovenijom više nisu problem Hrvatske, već EU-a, odnosno Bruxellesa.
Mesić smatra da će ta blokada imati posljedice na gospodarske i druge odnose između dvije susjedne zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • sasopung 19.12.2008.

    Pišete gluposti, nikad niste bili na granici pa ne znate gde je Slovenija - ovdje gde vi hočete granicu nikad nije bila - pitajte ljude koji žive tamo a ne da pričate gluposti. Grešku su napravil političari koji su išli predaleko kad su skupa išli u nigtklub pa previše popili. sada se boje za stolicu i zato brljaju u tri dana. Bojkot naših proizvoda - može - ali vi još uvjek živite od mora i trebate da znate, da se onda može da se desi, da če doči manje nas kod vas na more -od čega če živjeti obični ljudi. Ovo je bezvezno pravljenje zbrke i mržnje med ljudima.

  • willcraft 19.12.2008.

    sa slovenijom treba zamrznuti diplomatske odnose !!! ili uopce ne uci u uniju. ja ne bi zelio biti u uniji sa slovencima!!!!

  • dari 18.12.2008.

    Ne trebamo ulaziti u EU. Možemo biti nezavisni...

Komentiraj...
Vidi sve komentare