To je to što me zanima!

Express: Kako je niknulo 300 spomenika u čast Tuđmanu

Fenomen Tuđmanovih spomenika: Gradnja spomenika prvom predsjedniku Franji Tuđmanu postala je najdinamičnija građevinska aktivnost u cijeloj našoj državi
Vidi originalni članak

Nakon Makarske, Pridrage, Biograda na Moru, Škabrnje, Bibinja, Runovića, Podbablja, Vukovara, Jasenica, Slavonskog Broda, Virovitice, Požege... vrijeme je da podizanjem spomenika i Split oda počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Dok se na njegov spomen nekima oči napune suzama, drugi od bijesa pokušavaju učiniti sve da zaustave poplavu brončanih Tuđmana diljem države. Splićani su podijeljena mišljenja. 

Dio ih podržava odluku aktualnog gradonačelnika Željka Keruma da se na gradskoj rivi, na mjestu gdje je 1962. godine Josip Broz Tito održao glasoviti govor, podigne spomenik Franji Tuđmanu, dok su drugi pribjegli potpisivanju peticije protiv spomenika. Peticija je skupljana nekoliko dana i izazvala je veliku pozornost medija i javnosti.

Kerum je izazvao negodovanje mlade splitske ljevice nakon što je najavio postavljanje Tuđmanova spomenika na splitskoj rivi te postavljanje križa na Marjanu. Pokrenuli su potpisivanje peticije jer je, smatraju, Kerumovo nerazumno trošenje novca iz gradske blagajne prešlo granicu zdrava razuma. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 109

  • crazy mind 05.05.2013.

    Osobno ga nikada nisam volio ali jedno moramo priznati. izabran je na slobodnim izborima voljom VELIKE vecine gradana. bio je los politicar ali je bio relativno dobar vojnik (nije ga broz bez razloga imenovao svojim najmladim generalom). bez obzira na sve sto je us..o njegova je zasluga oslobadanje okupiranih teritorija. em je medunarodna zajednica bila protiv (osim amerike), em nijedan lik iz tadasnje politike nije imao petlje krenuti "kontra svita". zbog navedenog je zasluzio spomenik i to ne po nekim opskurnim pridragama (poznajem mjesto) vec u zagrebu. o liku i djelu neka zbore povjesnicari.

  • Atman_1 05.05.2013.

    Tuđmanova stranka 90-ih je jedina imala program koji je uključivao izdvajanje iz yuge i osnivanje vlastite države. Sve ostale stranke su željele ostati u zajednici.. Sve je time rečeno. Ovi yugonostalgičari (izdajice) mogu pričati što žele ali je činjenica da smo skupa sa Tuđmanom stvorili nezavisnu državu. Vi koji ste pobjegli preko Drine ili u Njemačku, pa se vratili, možete slobodno ako vam se nesviđa NAZAD

  • MarinRadulović 05.05.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare