To je to što me zanima!

Kanadski premijer o masovnoj grobnici domorodačke djece: 'Naša zemlja mora priznati'

Nakon otkrića masovne grobnice domorodačke djece iz rezidencijalne škole Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, kanadski premijer Trudeau obećao je pružiti pomoć preživjelima, obiteljima i domorocima
Vidi originalni članak

Nakon otkrića ostataka 215 domorodačke djece u Britanskoj Kolumbiji koji su pohađali rezidencijalnu školu, kanadski premijer Justin Trudeau rekao je kako će se poduzeti konkretna akcija za podršku preživjelima, obitelji i domorodačkom stanovništvu. Međutim, nije precizirao što znači "konkretna akcija":

- Nažalost, ovo nije iznimka ili izolirani incident. Nećemo se skrivati ​​od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole su bile stvarnost - tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti.

Od 1840-ih do 1990-ih godina, domorodačka djeca su morala biti u takozvanim rezidencijalnim školama, gdje su bila prisilno asimilirana. Često je bilo i nasilje i seksualno zlostavljanje.

Ovo otkriće potaklo je poziv domorodaca da se provede temeljita istraga svih nekadašnjih rezidencijalnih škola. Izvješće o već provedenoj istrazi 2015. je utvrdilo da se radilo o "kulturnom genocidu". Djeca su bila zlostavljanja, neuhranjena, a škole su vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti. Utvrđeno je da je više od 4 000 djece umrlo u tim školama, a vjeruje se da pronađeni ostaci 215 djece nisu dio te statistike te su do otkrića grobnice njihove smrti bile nezabilježene.

Kanadska vlada se 2008. godine ispričala zbog tog sustava, a domorodačka zajednica je rekla kako do sredine lipnja očekuje preliminarne rezultate istrage.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Usora1 01.06.2021.

    cemu cudjenje? trgovina robljem i robovlasnistvo u americi, totalno istrebljenje indijanaca u sj. americi, istrebljenje aboridzina u australiji itd. itd. a sve do unazad 100 i nesto godina ima zajednicki nazivnik: englezi

  • White House Botox 01.06.2021.

    Iskopati 15. kanadskog premijera i staviti na trg da ga rulja može pljuvati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare