To je to što me zanima!

Kandidat za premijera Velike Britanije Rishi Sunak predlaže energetski dodatak od 200 £

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak koji se natječe za novog premijera, predložio je u četvrtak da se svakom kućanstvu dodijeli iznos od 200 funti kao energetski dodatak u uvjetima rasta cijena energenata
Vidi originalni članak

Osim dodatka od 200 funti, Sunak obećaje i smanjenje PDV-a

Računi za električnu energiju u Ujedinjenom su Kraljevstvu samo u ovoj godini narasli tri puta, a dobrotvorne organizacije upozoravaju da bi milijuni građana mogli biti gurnuti u siromaštvo ukoliko vlada paket pomoći vrijedan milijarde funti.

Sunak, koji je u utrci za nasljednika Borisa Johnsona iza ministrice vanjskih poslova Liz Truss, tvrdi da će njegov plan ''najviše pomoći socijalno ugroženima, umirovljenicima, ali i ostalim građanima''.

PREDIZBORNA KAMPANJA Kandidat za britanskog premijera Rishi Sunak obećao 20% manji porez na dohodak

Bivši ministar financija također planira program ušteda u svim vladinim resorima ne bi li u proračunu pronašao potreban iznos za obećanu socijalnu mjeru.

''To znači da ćemo možda morati zaustaviti ili odgoditi neke druge stvari i projekte u vladi'', rekao je.

"S obzirom da cijene energenata nastavljaju rasti, vlada će trebati podignuti razinu prihoda od poreza na dobit", rekao je kandidat za premijera, govoreći o porezu na dobit od 25% za proizvođače nafte i plina koji je prethodno uveo kao ministar financija.

Njegova protukandidatkinja Liz Truss poručila je da više podržava smanjenje poreza za kućanstva.

VELIKA BRITANIJA Završni duel za Downing Street između Sunaka i Liz Truss

Ministrica vanjskih poslova dodala je da će surađivati s energetskim tvrtkama na snižavanju cijena ukoliko postane premijerka. Kritičari napominju da bi smanjenje poreza pogodovalo najbogatijima u odnosu na one najsiromašnije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare