To je to što me zanima!

Kao iz Zvjezdanih staza: NASA napravila trikorder

NASA je napravila uređaj koji radi jednostavno kao i trikorder iz Zvjezdanih staza. Za razliku od njega on zasad očitava tek koncentracije plinova
Vidi originalni članak

Znanstvenici u NASA-i uspjeli su izmijeniti obični iPhone telefon i od njega napraviti uređaj za analizu, sličan trikorderima koje koriste i u seriji Zvjezdane staze. S njime mogu jednostavno otkriti koncentracije opasnih plinova u zraku. Trikorder je napravio Jing Li iz istraživačkog centra NASA-e . Napravili su čip veličine poštanske marke na kojem su 16 nanosenzora i spojili ga na iPhone. Čip analizira vrijednosti amonijaka, klora ili metana u zraku, a koncentracije plina prikazuje na telefonu za kojeg su napravili i posebni program. Podatke koje prikupi može preko bežične mreže odmah poslati na neko drugo računalo. Iako ideja za ovakve uređaje nije nova, prototip NASA-e je potpuno funkcionalan i praktičan, a relativno je jeftin i troši malo struje.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Anaconnda 19.11.2009.

    @ Krumpir slazem se skroz.. nis ne valja..ali to je idiot proof mob.. sto onda valjda govori dosta o tome kakvi nas ljudi okruzuju :)

  • Anaconnda 19.11.2009.

    pa hologrami vec postoje samo ne onako doslovno kao u seriji

  • damok 17.11.2009.

    fejzere na pozdrav kad vidiš kapetaaaanaaa... nanana...

Komentiraj...
Vidi sve komentare