To je to što me zanima!

Kaos na ulicama Pariza zbog Macronove reforme: Izbio sukob između prosvjednika i policije

Policija je navodno ispalila suzavac na prosvjednike na Place de la Concordeu. Reuters izvještava da su prosvjednici bacali kamenje na policiju, a policajci sada navodno tjeraju prosvjednike s trga
Vidi originalni članak

Zbog novog zakona koji je danas posebnom procedurom kroz parlament pogurao predsjednik Emmanuel Macron dižu se prosvjedi diljem Francuske. Kako bi Macronova mirovinska reforma prošla u parlamentu bez glasanja francuska premijerka Elisabeth Borne iskoristila je posebni ustavni postupak što je razbjesnilo oporbu.

Taj potez lijeva oporba dočekala je galamom, zvižducima i sloganima protiv reforme. U francuskom parlamentu u znak prosvjeda pjevala se i Marseljeza. Procedura po članku 49. točki 3. ustava omogućuje usvajanje zakona po kojem bi se za dvije godine povisila granica za odlazak u mirovinu na 64 godine, nakon višetjednih prosvjeda i žestoke javne rasprave.

Francuski predsjednik mirovinskom reformom želi, prije svega, povećati dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine i to od 2030. godine. Povrh toga, predlaže se da radnici počnu uplaćivati dodatne doprinose u nacionalni mirovinski sustav - od 2027. godine. Za punu mirovinu, također, moralo bi se raditi 43, a ne 42 godine. Dobna granica za odlazak u mirovinu dizala bi se postupno za tri mjeseca godišnje, počevši od rujna ove godine.

Jedan od najvećih francuskih sindikata, Confédération Générale du Travail (CGT), kaže da se planira još jedan dan štrajkova i demonstracija.

- Ujedinjena sindikalna fronta nastavlja zahtijevati povlačenje reforme i poziva na još jedan dan štrajkova i demonstracija u četvrtak, 23. ožujka - izjavila je dužnosnica sindikata CGT Catherine Perret novinarima.

Policija je navodno ispalila suzavac na prosvjednike na Place de la Concordeu. Reuters izvještava da su prosvjednici bacali kamenje na policiju, a policajci sada navodno tjeraju prosvjednike s trga. Kolone policije s navučenim štitovima i palicama napredovale su prema trgu, dok su drugi pucali vodenim topovima nakon što je zapaljena vatra nasred trga, javlja novinska agencija AFP.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare