To je to što me zanima!

Pronašli još dva tijela na Costi Concordiji, nestalih je još 17

Kapetan kruzera je istražnom sucu kazao kako je kompanija inzistirala na izvođenju opsanih manevara jer su bili dobri za promociju puta. Tvrdi da je i ranije to radio
Vidi originalni članak

Spasioci su u ponedjeljak pronašli tijela dvije žene na nasukanom kruzeru Costa Concordia te se broj mrtvih popeo na 15. Još 17 ljudi se smatra nestalima, javlja Reuters.

Tijelo još neidentificirane žene ronioci su u nedjelju pronašli u potopljenom dijelu broda, kapetan Schettino u kućnom je pritvoru zbog optužbi za ubojstvo, izazivanje brodoloma i napuštanje broda.

U međuvremenu šef spasilačkih timova, koji pretražuju Concordiju, upozorio je kako se na brodu najvjerojatnije nalazilo i nekoliko "slijepih putnika" zbog čega je identifikacija pronađenih tijela otežana i povećana mogućnost većeg broja poginulih.

Kapetan broda: Kompanija mi je naredila da 'salutiram' otoku

Francesco Schettino, kapetan nasukane Costa Concordije optužen za upravljanje broda prema stijenama otočića Giglio zbog neopreznog pokušaja "salutiranja" otoku, navodno tvrdi kako su mu vlasnici broda, kompanija Costa Crociere, naredili da izvede opasni manevar.

- Pozdrav Gigliju Costa je tražila i planirala prije isplovljavanja iz Civitavecchia - objasnio je Schettino istražnom sucu, prenosi Guardian.

Prema tvrdnjama kapetana Schettina "salutiranje" je trebalo biti odrađeno tjedan dana ranije, ali je odgođeno zbog lošeg vremena. Navodno je istražnom sucu rekao kako je kompanija inzistirala na izvođenju takvih manevara jer su bili dobri za promociju krstarenja.

- Costa je bila svjesna prakse "salutiranja" diljem svijeta - kazao je kapetan Schettino.

Njegove tvrdnje suprotne su onome što je Pier Luigi Foschi, generalni direktor Costa Crociere, kazao prošlog tjedna.

- Ne mogu isključiti mogućnost da se neki brodovi na inicijativu kapetana približavaju obali bez našeg znanja, ali nikada nisam znao da se to čini na tako opasan način - tvrdio je prošlog tjedna Foschi.

Schettino pak tvrdi kako je, ugledavši se na druge kapetane Costinih kruzera, nekoliko puta izbliza "salutirao" Kapriju, obali Sorrenta nedaleko Napulja, pa i samom Gigliju.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • zmaja- 23.01.2012.

    svaki put kad otvorim članak lik ima neku novu izjavu i opravdanje....možda da za promjenu kaže istinu kaj se dogodilo.

  • afrikanac 23.01.2012.

    Mozda je kompanija dala neke sugestije u cilju da putovanja učini atraktivnijim. No kojom će rutom brod ploviti i koliko blizu obale je isključivo u nadležnosti kapetana broda.Ovaj kapetan mi se bas i ne svidja... stalno mijenja iskaze , konzumirao je alkoholna brodu itd... Jasno je da se radi o izuzetno neodgovornom čovjeku

  • vinja 23.01.2012.

    Mogu još shvatiti "salutiranje" danju, ali nesreća se dogodila noću pa je "pozdrav otoku" potpuno besmislena stvar. Ako se već i približava otoku valjda postoje mjere opreza, odnosno instrumenti koji pokazuju dubinu mora i mogućnost pristupa. Kapetan izmišlja kako bi se opravdao i ne shvaća da zavređuje najveću osudu i kaznu jer je napustio brod u nesreći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare