To je to što me zanima!

Katalonci poslali pismo: Hrvati, podržite naše osamostaljenje

Predsjednik španjolske pokrajine Katalonije pismom je od čelnika država EU zatražio da ih podrže u nastojanju da se na refrendumu izbore za odcjepljenje
Vidi originalni članak

Španjolska pokrajina Katalonija zatražila je od Hrvatske i ostalih 27 zemalja članica EU da ih podrže u organiziranju referenduma o nezavisnosti koji je najavljen za studeni 2014. godine. 

- Uvjeren sam da se mogu pouzdati u vas u poticanju mirnog, demokratskog i transparentnog europskog procesa, kojem smo većina katalonskog naroda i ja potpuno predani - poručio je u pismu predsjednik Katalonije Artur Mas hrvatskom premijeru Milanoviću i ostalim šefovima država EU.

Ako se osamostale, moraju opet tražiti ulazak u EU

Dio stranaka u Španjolskoj, među kojima i vladajući i oporba, tvrde kako se organizacija takvog referenduma protivi ustavu iz 1978. No, Katalonci su uvjereni kako postoje mehanizmi kojima bi se referendum dozvolio. 

Ako se održi, organizirali bi ga dva mjeseca nakon onog u Škotskoj, kojim Škoti traže odcjepljenje od Velike Britanije. U slučaju da pobjede na referendumu, i Katalonija i Škotska morale bi ponovno zatražiti pristupanje EU, piše Večernji list

Idi na 24sata

Komentari 87

  • 07.01.2014.

    Zoki se neće htjeti zamjeriti španjolskom kralju, a niti EU moćnicima.

  • ilmare 06.01.2014.

    A tko nas šljivi podržavali vas ili ne,katalonci ?? Nitko nas ionako ništa ne pita ....

  • šaptač rupama 06.01.2014.

    Ja očekujem izjavu tipa. Ne želim požurivati, ali moram ustvari želim požurivati. ha ha ha presmješno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare