To je to što me zanima!

Kaznili ih zbog kamata: Hypo banka mora platiti 80.000 kuna

Prekršili su Zakon o potrošačkom kreditiranju prema kojem je određeno da sve banke aneksom moraju s dužnicima definirati, uskladiti, a potom i ugovoriti kamate
Vidi originalni članak

Na zagrebačkom Prekršajnom sudu donesena je nepravomoćna presuda protiv Hypo banke. Predsjednica uprave Tea Martinčić mora platiti 10.000 kuna, a banka 80.000 kuna kazne u proračun RH

Prekršili su Zakon o potrošačkom kreditiranju prema kojem je određeno da sve banke aneksom moraju s dužnicima definirati, uskladiti, a potom i ugovoriti fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjene kamate, ako to nisu ugovorile na početku ugovornog odnosa.

- Banke su u pravilu, umjesto da ugovore, fiksne dijelova kamata odredile samovoljno i jednostrano, a to je suprotno i odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ali i odredbama Zakona o obveznim odnosima. Ukoliko banke fiksni dio kamate ne ugovore aneksom ugovora o kreditu, predviđena je kazna od 80.000  do 200.000 kuna za banku te od 10.000 do 50.000  kn za odgovornu osobu odnosno predsjednika Uprave banke. U skladu s tom kaznenom odredbom, dio dužnika pokrenuo je prekršajne postupke na Prekršajnim sudovima, i zagrebački Prekršajni sud donio je sada prvu nepravomoćnu presudu u korist dužnika odnosno u korist proračuna Republike Hrvatske - rekao je Goran Aleksić, bivši član Udruge Franak koji je radio na kolektivnoj tužbi protiv banaka.

Iz Hypo Alpe-Adria-Banke odgovorili su kako nisu zaprimili spomenutu nepravomoćnu presudu pa je ne mogu komentirati niti se po njoj u ovom trenutku očitovati.

- Ono što možemo reći jest da Hypo Alpe-Adria-Banka posluje u skladu sa svim pozitivnim zakonima Republike Hrvatske - odgovorili su nam.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • NERA7agraM 18.04.2015.

    HYPO BANKA je jadne blokirane građane RH prodala utjerivačima dugova B2 KAPITAL U Zagrebu, Radnička cesta 41. Niti od jednog od njih ne može se dobiti specifikacija uplata i isplata sa naših računa koje su blokirali za nenamjenske kredite. Kamate vrtoglavo svakodnevno rastu a nikakav dogovor sa njima se ne može postići. SRAMOTA ZA OVU DRŽAVU ŠTO RADE KAMATARI OD GRAĐANA!

  • Vražji Vrag 18.04.2015.

    Ono što možemo reći jest da Hypo Alpe-Adria-Banka posluje u skladu sa svim pozitivnim zakonima Republike Hrvatske - odgovorili su nam. - ..... a koji su to NEGATIVNI zakoni RH?

  • kokaza5 17.04.2015.

    Taj iznos za njih nije nikakva kazna !

Komentiraj...
Vidi sve komentare