To je to što me zanima!

Kim na silu šalje radnike u inozemstvo pa im uzima plaću

Radnici su prisiljeni raditi i po 20 sati dnevno bez dovoljno hrane i pod stalnim nadzorom. Sve što zarade uzme im vlada kako bi financirala elite i vojnu industriju
Vidi originalni članak

Režim Kim Jong Un-a u Sjevernoj Koreji zarađuje ogromne svote novca na desecima tisuća vlastitih građana koji odlaze na prisilan rad u inozemstvo, objavio je UN. Radnici su prisiljeni raditi i po 20 sati dnevno bez dovoljno hrane i pod stalnim nadzorom. Ovakva praksa postala je uobičajena posljednjih nekoliko godina, a broj radnika koji se izrabljuju u stalnom je porastu.

- Mislim da ovo kazuje koliko je teška financijska i ekonomska situacija u Sjevernoj Koreji - rekao je Marzuki Darusman, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava.

Većina radnika šalje se u sjevernokorejske zemlje saveznice poput Kine ili Rusije. No, neki završe i na Bliskom istoku, Aziji pa čak i Europi. 

O tome je nedavno izvještavao i CNN objavivši priču o čovjeku iz Sjeverne Koreje koji je radio na gradilištu u Kuvajtu, a da za to nije primio "niti centa". Uspio je pobjeći od svojih izrabljivača i zatražiti azil u južnokorejskoj ambasadi. 

Oni koji imaju sreću biti plaćeni dobivaju između 120 i 150 dolara mjesečno no njihovi poslodavci plaćaju znatno veće iznose sjevernokorejskoj vladi. Većina tako dobivenog novca usmjerava se u vojni i nuklearni program te za  održavanje vladajuće elite. 

Procjenjuje se da izvan svoje zemlje trenutačno radi blizu 50.000 građana Sjeverne Koreje. 


Idi na 24sata

Komentari 114

  • istri 01.11.2015.

    BOLJI je od keruma bar on im daje a kerum ich mjesecima ne isplacuje.

  • Galeb i ja 31.10.2015.

    Kada citam ove komentare onda je najbolje nista komentirati,

  • istri 31.10.2015.

    Price za malu djecu. ako idu van zemlje ti se ne vracaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare