To je to što me zanima!

Klimatski aktivisti prosvjedovali u Omišlju protiv ulaganja u LNG i plinsku infrastrukturu

Ideja je da se novac poreznih obveznika i novac namijenjen za energetiku ne ulaže u ovakve projekte nego da se ulaže u projekte na korist svih građana, ove i budućih generacija, poručili su prosvjednici
Vidi originalni članak

Prosvjedna akcija protiv ulaganja u LNG i plinsku infrastrukturu, održana je u petak ispred ulaza u LNG terminal u Omišlju, a pedesetak okupljenih klimatskih aktivista poručilo je da novac treba ulagati u obnovljive izvore energije, a ne u projekte tzv. fosilne industrije.

Prosvjednici su se okupili na cestovnom ulazu u terminal noseći transparente s natpisima „Kraj ere fosilnih goriva“, „Plinovod u klimatski pakao“, „Moć narodu“ te uzvikujući „Ugljen, nafta, plin - gotovo je s tim“, „Stop LNG“, „Jedina nada - klimatska pravda, jedina solucija - revolucija.“

Kako je rečeno, akcija je održana na inicijativu klimatskih aktivista iz cijele Europe, okupljenih na Jadranskom klimatskom kampu koji se od 14. do 18. rujna održava u Njivicama na otoku Krku. U kampu su aktivisti iz Mađarske, Rumunjske, Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske… Kamp je organizirala okolišna inicijativa Extinction Rebellion iz Zagreba, s ciljem educiranja, razmjene znanja i iskustava, borbe protiv fosilne industrije, katastrofalnih posljedica klimatskih promjena.

U ime organizatora, aktivistica iz te inicijative je, ne navodeći svoje ime i prezime, rekla da inicijativa djeluje tri godine te da su se okupili kako bi pokazali kako ih ima, da se bore protiv fosilne industrije, a zagovaraju obnovljive izvore energije, održivu i obnovljivu budućnost Hrvatske.

- Tu smo poglavito zbog nove odluke o nadogradnji LNG terminala - kazala je dodavši da prosvjeduju protiv sve fosilne industrije, i protiv postojećeg LNG terminala i protiv njegove nadogradnje, tj. proširenja kapaciteta tog terminala.

- Ideja je da se novac poreznih obveznika i novac namijenjen za energetiku ne ulaže u ovakve projekte nego da se ulaže u projekte na korist svih građana, ove i budućih generacija - naglasila je.

Na novinarsko pitanje kako i kada nadomjestiti energiju koja se dobiva iz fosilnih goriva, odgovorila je kako to pitanje zapravo sugerira da nema alternative te da stoga treba razmotriti zašto je nema.

- Nema je zato što se umjesto u istraživanja za nadomjestak i obnovljive izvore energije ulaže u ovakve projekte - rekla je i nastavila kako, primjerice, na otoku Krku ima dovoljno sunca i energije da zadovolji energetske potrebe otočnog stanovništva.

- Novac treba iskoristiti u svrhu obnovljive i održive budućnosti, odnosno za ulaganja u solare i obnovljive izvore energije, a ne u ovakve projekte - zaključila je aktivistica iz okolišne inicijative Extinction Rebellion.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare