To je to što me zanima!

Klizište je krenulo prema kućama, evakuiraju ljude!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sl. Brod: Vodostaj je porastao na 502 centimetra. Kod mjesta Orljavac se voda izlila na cestu. Cijelu noć su stanovnici općine Čaglin spašavali stoku...
Vidi originalni članak

Počela je evakuacija stanovništva iz najugroženijih kuća u naseljima Slobodnici i Rastušju kod Slavonskog Broda gdje je stanje alarmantno zbog izlijevanja bočnih kanala i potoka koji bilježe najviše vodostaje u povijesti. Poplavljene su i neke lokalne i županijske ceste. Na snazi su i izvanredne mjere obrane od poplava u općinama Podcrkavlju, Sibinju i Gornjoj Vrbi te u Slavonskome Brodu. Služba 112 je oko podneva u utorak dobila dojavu da se na području Pribudovačke ulice u Brodskom Vinogorju kod Slavonskog Broda na obroncima Dilja pojavilo klizište od 200 metara. Izravno je ugroženo desetak kuća, ali se zasigurno zna da će obitelji iz nekoliko njih biti u utorak navečer evakuirane.
- Spavali smo prošlu noć u kući. Brdo je krenulo u ponedjeljak, ali u utorak oko podne naslonilo se na kuću. Palo je nekoliko stabala i sada gledamo kako mulj klizi u kuću. Počelo je sve pucati. Šestero nas je u kući i najvjerojatnije ćemo na smjenu spavati, no kako ćemo ovo riješiti ni sam ne znam - rekao je Ilija Zirdum (50) jedan od ugroženih stanovnika u Podbudovačkoj ulici, koji je nam je rekao kako je pola kuće napravio prije desetak godina, a drugu tek prije dvije godine.
- Još otplaćujem kredite, a sve se čini da ću bez kuće ostati - kaže Ilija. Ugrožene je obišao gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara.
- Sada moramo vidjeti kako ljudima pomoći u ovoj teškoj situaciji. Strah nas je da se nekome nešto ne dogodi. Kada se ovo smiri biti će vremena za sastančenja, a tražiti ćemo i pomoć države da trajno saniramo klizišta kojih ima više na ovom području - rekao je Duspara. Na ugroženom području su vatrogasci i policija, a u pomoć je stigla i mehanizacija cestara. Bit će to na klizištu jedna teška i neizvjesna noć.  U samom središtu grada u ulici Svetog Lovre iza poduzeća Slavonija DI voda je ugrozila čak pet kuća. Klizište se pojavilo i na području Grižića prema Požegi, no tamo su za sada ugrožene poljoprivredne površine i voćnjaci. U posljednjih 48 sati u Brodu je palo čak 116 litara kiše po četvornome metru. U Slavonski Brod bi trebao doći potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić (HSS), koji će se u vodoprivrednom poduzeću Brodska Posavina sastati s članovima županijskog Kriznog stožera. Doznajemo da poziv za sastanak nije dobio gradonačelnik Duspara, niti načelnica Stožera Ilijana Vrbat Pejić.

ORLJAVA NARASLA NA NAJVEĆI VODOSTAJ U POVIJESTI
Rijeka Orljava kod Pleternice u utorak je poslije ponoći dosegla svoj rekordni vodostaj od 502 centimetra. Voda se izlila iz korita zbog čega je kod mjesta Orljavac zatvorena državna cesta Požega-Pakrac, te se promet preusmjerava preko Okučana. U Požeštini je još vrlo teška situacija, a u općini Čaglin su poplavljene ceste i kuće u naseljima Migalovci, Zdenkovac i Knežci. Stanovnici su cijelu noć na sigurno odvodili stoku, a njihove urode na poljima, kiša je potpuno uništila. Londža prijeti okolnim mjestima oko Pleternice, pa i samom gradu, zbog čega stožer obrane razmatra mogućnost probijanja nasipa rijeke kako bi se voda mogla povući iz naseljenih područja Pleternice. Rijeka Ilova već se razlila po naselju Ivanindvor nadomak Pleternice.

CRVENI KRIŽ POKRENUO APEL ZA PRIKUPLJANJE POMOĆI
Hrvatski Crveni križ pokrenuo je akciju za prikupljanje pomoći zbog obilnih kiša koje su proteklih dana pale na području Brodsko-posavske županije. Novac možete uplatiti  na žiro račun 2340009-1511555516 poziv na broj 02, ili pozivom na telefon 060 90 11 (cijena poziva 6,15 kn s PDV-om).

Idi na 24sata

Komentari 24

  • ružanprljavzao 01.06.2010.

    Kad ovo misli stat, potopit će nas sve žive. Izgleda da će ove godine ljeto biti katastrofa.

  • udav 01.06.2010.

    predsjednik03 koji si ti krete.... ja ne znam u kojem ti djelu Slavonskog Broda živiš da ne vidiš šta ti je ispred nosa!!!!!!!! ja sam iz Broda i pada kiša!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Wayne 01.06.2010.

    20bucks - kakva ti razmišljanja imaš o bogu pa to je prestrašno...nema veze što si ateista ali ovo je prestrašno...

Komentiraj...
Vidi sve komentare