To je to što me zanima!

Knjiga sudnjeg dana Maya se napokon može vidjeti na webu

Najstarija i najkvalitetnije očuvana knjiga Maya sastoji se od 39 ispisanih listova od kore smokvina drva. Nalazi se u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Dresdenu
Vidi originalni članak

Knjiga sudnjeg dana naroda Maya, poznatija i kao 'Dresdenski kodeks', više nije sakrivena od običnih smrtnika. Gradska i sveučilišna knjižnica u Dresdenu odlučila ju je učiniti dostupnom za javnost te su je cijelu digitalizirali. Najstarija i najkvalitetnije očuvana knjiga Maya, iz 11 ili 12 stoljeća, sastoji se od 39 ispisanih i iscrtanih listova od kore smokvina drva. Dugi su ukupno 3,56 metara. U njoj se nalaze razni mitovi, narodne predaje, pravila, zakoni, astronomske tabele i njihov poznati kalendar. 

Kodeks je ključni dokument za dešifriranje hijeroglifa tog naroda. Interes za rukopis Maya je velik o čemu svjedoči i ravnatelj knjižnice Thomas Bürger.

- Svakodnevno stiže i po nekoliko poziva ljudi iz Amerike, Meksika i ostatka svijeta koji se zanimaju za Kodeks. Zovu nas svakavi ljudi, a glasina o rukopisu Maya na internetu je zaista puno. Stoga smo odlučili ukloniti sve nedoumice i učiniti ga dostupnim svima - rekao je Bürger.

>>> Rukopis naroda Maya možete preuzeti OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • misko83 28.09.2011.

    Tko ovo desifrira e onda mu svaka cast!! :))

  • vasilij zajcev_1 28.09.2011.

    ne znam jesam li jedini al do ovog mi je stalo kao do lanjskog snijega ://

Komentiraj...
Vidi sve komentare