To je to što me zanima!

Kočnica iz Dežele: Opet će nas blokirati, žešće nego ikad prije

Ratifikacija našeg pristupnog ugovora za ulazak u Europsku uniju upitna je, čini se, samo u Sloveniji. Susjedi bi mogli odugovlačiti zbog spora s Ljubljanskom bankom
Vidi originalni članak

Ratifikacija našeg pristupnog ugovora za ulazak u Europsku uniju upitna je, čini se, samo u Sloveniji. Prvi susjedi, koji su nam već radili probleme s blokadom pregovora, mogli bi odugovlačiti zbog spora s Ljubljanskom bankom.

- To je unutarslovensko pitanje kao i što je tijekom slovenske blokade bilo važno pitanje granica. Ljubljanska banka je rasprava manjih dimenzija koju ne bi trebalo zaoštravati preko svake mjere - govori profesor Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti.

Iako su Slovence iz Europske unije upozorili kako spor nema veze s našim pristupanjem, Slovenija je neumoljiva i odbija dovršiti ratifikaciju.

- Europska se unija drži principa: ‘Ne bi se šteli mešati’. Imaju nerazvijenu vanjsku politiku, što se vidi na primjeru rata na prostorima RH i u odcjepljenju Crne Gore od Srbije. Sad će se morati umiješati jer se ne mogu braniti da je to samo bilateralno pitanje - govori politolog Caratan. Dodaje kako ne vlada isto mišljenje u cijeloj Sloveniji i kako je od tamošnjih stručnjaka dobio podatke da je cijeli spor sa štedišama jako naštetio Sloveniji u ekonomskom smislu, s obzirom na to da je Ljubljanska banka bila jedna od najuglednijih u Hrvatskoj.

- Bilo bi stvarno sramotno da Slovenija bude među zadnjima koja će ratificirati naš ugovor. Zatezanje zbog tih tema je nadglasavanje unutar zemlje tko je bolji Slovenac i tko više jaše po tim starim temama - kaže Caratan i dodaje kako su u pozadini “sukoba” sa susjedima još i stare zamjerke zbog neispunjenog dogovora Špegelja i Janše početkom rata, a posebni im je trn u oku neispunjeni dogovor Račana i Drnovšeka, kojim su se trebala riješiti i pitanja granice i Ljubljanske banke.

>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Idi na 24sata

Komentari 119

  • JosipPavlić 05.11.2012.

    Kaj je sa Svetom Gerom?

  • ivanfilip 05.11.2012.

    Možda su nam Slovenci jedini prijatelji! Pa prijatelji vratite nam naš novac.Naš,građana Hrvatske,ne državni,naš.

  • dontoro 04.11.2012.

    hvala slovenci ako nas zakočite da nikad ne uđemo u eu oprostićemo vam dugove ljubljanske banke i dobićete još toliko

Komentiraj...
Vidi sve komentare