To je to što me zanima!

Kod električara su pronašli 271 Picassovo nepoznato djelo

Stručnjaci su djela procijenili na 60 milijuna eura. Električar koji je radio za slikara tvrdi da mu ih je poklonio, no Picassov sin to ne vjeruje te ga je prijavio policiji
Vidi originalni članak

Francuz Pierre Le Guennec (71) završio je u pritvoru nakon što je slikarevom sinu otkrio da posjeduje 271 djelo njegova oca čiju vrijednost stručnjaci procjenjuju na 60 milijuna eura. Le Guennec tvrdi da su mu crteže i slike poklonili Pablo Picasso i njegova supruga dok je kod njih radio kao električar, posljednje tri godine slikarova života od 1970. do 1973. godine. Le Guennec je postavljao protuprovalne alarme na većinu Picassovih rezidencija, uključujući i vilu Kalifornija u Cannesu.

Htio je da mu Claude Picasso potvrdi autentičnost djela, no ovaj je u rujnu prijavio krađu djela te su električara priveli, a ured za prevenciju krijumčarenja kulturnih dobara zaplijenio je sve slike. 

Claude Picasso tvrdi da njegov otac nikome ne bi poklonio toliku količinu slika.

- To jednostavno ne stoji.  To mu je bio život - rekao je Claude Picasso.

Među djelima koja do sada nisu bila poznata javnosti je i devet kubističkih kolaža koji sami vrijede 40 milijuna eura, jedan akvarel iz Picassova plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti slikareve prve supruge Olge. Svi datiraju iz razdoblja od 1900. dio 1932. 

Nije poznato je li električar u međuvremenu pušten iz pritvora, prenosi Daily Telegraph.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • rale-im 30.11.2010.

    stvano,,kao prvo to je pun kurac slika,ako se inace zna o picasovu zivotu i radu,vjerovatno se zna i za ta djela,,a niko ih nikad nije spomenuo dok se elektricar nije sam javio.i jos jadnog covika dida pritvorili.garant mu je picaso dao ipak 3 godine je radio u njega,mozda mu je tako isplaciva za rad.koliko tako ljudi nezna za umjetnine u stanovima pa pred svoju smrt saznaju da vrijede milijune..a nasa je se njegov sin serator sad i oce da zgrne koju lovu jos,crka daboda,,pusti jadnog dedu na miru njegove su pare,iako su slike i sve umjetnine precjenjene 1000 puta,al tako je drustvo,,gladnom je kruh vazniji neg 10000 milijuna

  • prviuredu 30.11.2010.

    Sada su i na osnovu intuicije iliti NAGADJANJA poceli zatvarati ljude i govoriti sto je ,a sto nije?!?Jos malo i u nas ce tako,u biti u nekim djelovima vec je tako..naj.basmo ljudi..Definitivno LOM drustva sve vise postaje jedina opcija...P.S. jesu objektivnoga svjedoka nasli ma sigurno ce mu sin reci ma da poklonio je otac 60 miliona € ,oce kur.. malo,hoce bogati da bude jos bogatiji..

  • phanas 30.11.2010.

    Da mu je pioklonio komad ili dva - ajde, ali da mu je poklonio cijelu turbo galeriju - 271 komad - zvuči malko neuvjerljivo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare