To je to što me zanima!

Kolač s Jubilarnom kavom uz ručak za savršen gastro spoj

Za nadolazeće uskrsne blagdane pripremite kolač na bazi Jubilarne kave po receptu Ive Pehar, pobjednice treće sezone MasterChefa Hrvatska
Vidi originalni članak

Zamisliti dan bez kave nezamislivo je većini Hrvata, a prva asocijacija kada je taj omiljeni crni napitak u pitanju je Franck. Jubilarna Franckova kava već desetljećima utjelovljuje tradiciju kvalitete, a za ovaj se Uskrs pojavila u sasvim posebnom ruhu. Limited Edition pakiranje Jubilarne kave nastalo je u suradnji s ilustratoricom Anom Žaja Petrak, koja je u svojem stilu ilustrirala ono što popularna Ciglica predstavlja i što je čini idealnim poklonom za Uskrs. No svima poznati puni čokoladni okus i neodoljivi miris Franck Jubilarne ne očarava ljubitelje kave samo u šalici, nego i kao sastojak slastica.

Za nadolazeće uskrsne blagdane pripremite kolač na bazi kave po receptu Ive Pehar, pobjednice treće sezone MasterChefa Hrvatska. Kolače koje je pripremila pobjednica MasterChefa sudionici Franckove gastro radionice u slast su pojeli uz svježe pripremljenu Jubilarnu kavu iz džezve, koju je točno prema normativu, upravo onakvu kakva treba biti, skuhao Franckov profesionalni barist, Josip Novačićv u povodu predstavljanja Limited Edition Franck Jubilarne verzije koji daje posebno značenje ritualu pripreme i uživanja u kavi, ove kraljice među kavama, a osobito sada u vrijeme Uskrsa. Dostupna je na svim policama Konzuma.

Opera kolač

Vrijeme pripreme : 2 sata
Sastojci: 

Biskvit:
7 bjelanjaka
30 g šećera
300 g mljevenih badema
200 g šećera u prahu
7 jaja
75 g brašna
50 g rastopljenog maslaca


Sirup od kave:
1 šalica vode
1/3 šalice šećera
4 žlice kave Franck
  
Coffee butter cream:

1/2 šalice skuhane Franck kave
4 žlice šećera
2 cijela jaja
2 žutanjka
5 žlica šecera 
400 g maslaca
  
Čokoladni ganache:
400 g čokolade
2 žlice mlijeka
500 ml vrhnja
120 g maslaca
  
  
Priprema: 

Biskvit:
Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane.  Posebno izmješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok ne posvijetli.  Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka.  Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta. 

Sirup od kave:
Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave.    
Coffee butter cream:
Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje.   U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.

Čokoladni ganache:
Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.

Postupak slaganja:
Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganacha. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i  premazati   kremom.   Postupak ponavljati za sve kore. 
Content studio 24sata  

Idi na 24sata