To je to što me zanima!

'Koliko je Hrvata oslobođeno vojske zbog talasemije minor?'

SDP-ove zastupnike, Grbina i Bauka zanima koliko je hrvatskih građana od 1. siječnja 1991. godine do danas oslobođeno služenja vojnog roka jer su oboljeli od te bolesti
Vidi originalni članak

Tema bolesti zbog koje je premijer Andrej Plenković izbjegao služenje vojnog roka - talasemije minor - i dalje je aktualna.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pohvalio se na Twitteru da je u saborsku proceduru uputio pitanje o talasemiji minor, točnije njega i zastupnika Arsena Bauka zanima koliko je hrvatskih građana od 1. siječnja 1991. godine do danas oslobođeno služenja vojnog roka jer su oboljeli od te bolesti.

U pitanju stoji:

"Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskog sabora,

Kao zastupnici u hrvatskom saboru, molimo Vas da temeljem čl. 131. i 140. Poslovnika hrvatskog sabora, uputite ovo pitanje ministru obrane Republike Hrvatske, g. Damiru Krstičeviću:

'Poštovani ministre, molimo Vas da nam odgovorite koliko je hrvatskih građana, počev od 1.1.1991. pa do danas, oslobođeno vojne obveze kao posljedica bolovanja od talasemije minor', stoji u dokumentu koji potpisuje šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je u intervjuu za Nacional rekao da je služenja vojnog roka trajno oslobođen još za vrijeme trajanja mog srednjoškolskog obrazovanja, dakle prije punih 30 godina jer mu je liječničkog pregleda konstatirano da imam tzv. mediteransku anemiju, radi se o tipu talasemija minor.

Rekao je i da je uzimao pripravke željeza i da je potpuno sposoban obnašati premijersku dužnost. 

Talasemija je naziv za skupinu bolesti uzrokovanih genetičkim poremećajima koji uzrokuju stvaranje smanjene količine normalnih dijelova hemoglobina. Za osobe koje su dotični poremećaj naslijedile samo od jednog roditelja, posljedica je upravo talasemija minor. 

Ljudima s talasemijom minor prijeti mala ili nikakva opasnost. Također kod talasemije minor nije potrebna nikakva terapija već se samo preporučuje praćenje stanja. Osobe koje boluju od talasemije minor mogu postati anemične ili blago anemične. 

Idi na 24sata

Komentari 170

  • Burdus_1 11.02.2017.

    Heba te...kada sam ja u jugofasisticko cetnickim medijima komentirao dezertera milojicu odmah sam bio baniran ...a kamili da napisem pismo dezerteru milojici i to dam njegovim medijima...srbin arsenije,srbin grbin,srbin stazic,srbin đujic,srbin dragovan,srbin....uh tko bi ih sve nabrojio ...

  • baco81 09.02.2017.

    Svi,ali bas svi do jednog(nebitno hdz,sdp ili netko treci)ste ista banda lopova..boli vas k..... za drzavu i ljude koji su u njoj,bitno da je vama dobro,zivite kao bubreg u loju.. treba vas sve rastjerati,pa ovo je jebeni kriminal od drzave.,koji samo ljudi odlaze iz nje,sta cete s tim poduzeti kad ste svi tako dobri!?!

  • kordunaš59 09.02.2017.

    Peđa i bauk su najveće zlo koje je moglo zahvatiti Hr. sabor normalno uz pupovca i stazića

Komentiraj...
Vidi sve komentare