To je to što me zanima!

Kolinda: Žene još uvijek imaju problema u ostvarivanju prava

Grabar Kitarović organizirala je prijem za predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života kako bi razgovarale o pitanju ravnopravnosti spolova
Vidi originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović organizirala je prijem za predstavnice političkog, društvenog i gospodarskog života kako bi razgovarale o pitanju ravnopravnosti spolova te važnosti poboljšanja položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu Hrvatske. 

Predsjednica je na početku prijema istaknula kako je potrebno ubrzati napore na uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te usredotočiti se na strukturne probleme i uzroke, koji onemogućuju ostvarenje ženskih prava te osnaživanje položaja žena. 

Podcrtala je potrebu promjene u razmišljanju i djelovanju kroz ukidanje patrijarhalnih normi i običaja te  kroz trajnu borbu protiv predrasuda. Isto tako, istaknula je važnu ulogu medija i obrazovnih institucija u senzibiliziranju šire javnosti za pitanje ravnopravnosti žena. Kao ključne elemente za osnaživanje žena i djevojčica, Kolinda je navela obrazovanje, iskustvo i samopouzdanje. 

Predsjednica se dotaknula i stanja u Hrvatskoj gdje su prava žena zakonski visoko zaštićena, no postoji još problema u ostvarivanju istih. Naglasila je kako je ostvaren vidljiv napredak u izvršnim tijelima vlasti gdje su od 1995. godine žene na položajima predsjednice Vlade, zamjenice predsjednika Vlade, ministrica (tradicionalno „muških“ Ministarstava - obrane, financija, graditeljstva, vanjskih poslova), a sada i Predsjednice Republike. 

Kolinda je istaknula potrebu uspostave de facto jednakosti nad onom formalnom. Na kraju je naglasila kako nijedna država na svijetu nije ostvarila punu ravnopravnost, ali u tom cilju treba ustrajati i ne obeshrabriti se te je pozvala sve da u tom pravcu djeluju zajedno.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Sonador 24.03.2015.

    Nešto se ne sjećam da je kritizirala članice svoje stranke kad su, ne tako davno, u EU parlamentu podigle preplaćene ručice protiv ravnopravnosti.

  • Drazen Sulimanec 24.03.2015.

    neka primjeni zdrastveno socijalni USA program i način zapošljavanja

  • oktopus1 24.03.2015.

    alisa u zemlji cuda, lijepo je zivjeti u svijetu bajke

Komentiraj...
Vidi sve komentare