To je to što me zanima!

Kome vjerovati u potpunoj zbrci s kupovanjem knjiga?

Lud, zbunjen, normalan: Nastava počinje 7. rujna. Roditelji još ne znaju hoće li popise udžbenika dobiti sljedeći tjedan ili tek sredinom kolovoza
Vidi originalni članak

Osim toga što njihove školarce udžbenici ove godine neće dočekati u školama, roditelji već danima ne mogu dobiti niti jednu preciznu informaciju. Dok glasnogovornik Ministarstva obrazovanja i sporta tvrdi kako će roditelji popise udžbenika imati već sljedećeg tjedna, gospođa u Ministarstvu roditeljima govori kako od toga ništa prije 16. kolovoza. I kada dobiju popise, roditelji ne znaju kad će udžbenike moći kupiti i po kojim cijenama. U Ministarstvu obrazovanja kažu da ta pitanja nisu u njihovoj nadležnosti. Nakladnici tvrde da će se udžbenici moći kupiti od 17. kolovoza. Nastava počinje 7. rujna, za 53 dana. Više od 70.000 učenika na Facebooku dosad je podržalo bojkot nastave nakon što im je Vlada ukinula besplatne udžbenike i besplatan prijevoz.

SVATKO GOVORI SVOJE
Na pitanje kad će roditelji znati koje knjige moraju nabaviti, iz Ministarstva obrazovanja rekli su da će roditelji već ovog, a sigurno sljedećeg tjedna znati koje udžbenike i za koji predmet trebaju kupiti djeci. Nisu znali odgovoriti kad će roditelji moći u knjižarama kupiti udžbenike, kao niti koliko će oni stajati.
- Knjige će se moći kupiti u knjižarama i papirnicama, a distribuciju i trošak distribucije udžbenika snosi nakladnik knjiga - rekli su iz Ministarstva. A iz Školske knjige doznajemo da će većina knjiga biti distribuirana u knjižare tek 17. kolovoza, što je njihov obvezni rok. Dodali su da roditelji neke knjige mogu već sad kupiti, ali tek nakon 17. kolovoza sve knjige bit će dopremljene u knjižare. Nisu znali reći koliko će stajati knjige, ali su napomenuli da su distribucija i trošak distribucije isključivo njihova obveza za koju će se pobrinuti. Iz jedne zagrebačke osnovne su nam rekli kako ne znaju kad će popisi udžbenika biti izvješeni. Ne znaju ni kad će se moći kupiti knjige i koliko će stajati.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • profesorica 17.07.2009.

    Radim u osnovnoj školi. Udžbenike smo trebali odabrati sredinom svibnja i tada smo dobili popise odobrenih udžbenika, s točno navedenim izdavačem i cijenom svakog pojedinog udžbenika, radne bilježnice, zbirke... Škola je tada trebala preko obrasca na Internetu ispuniti narudžbu i javiti je ministarstvu. Dakle, točni podaci o udžbenicima za novu školsku godinu bili su poznati i ministarstvu i svakoj pojedinoj školi SREDINOM SVIBNJA. Žalosno je da je u naletu nekog neobjašnjivog populizma ili čega već tadašnji ministar sasvim bespotrebno najavio sve nove besplatne udžbenike. Ta je informacija stajala do kraja nastave i djeci smo morali reći da knjige ne moraju vraćati. I mi učitelji smo to smatrali apsurdnim jer su knjige bile u dobrom stanju i nije bilo potrebe za (svim) novim naslovima, a osim toga, mi učitelji, koji ne stanujemo na olimpskim vrhovima kao političari nego među \"običnim\" narodom, vidimo i sami da je žestoka štednja našim učenicima i roditeljima već odavno način života.

  • saloma 16.07.2009.

    @dayan, ne slažem se s tobom. da imaš djete koje ide u školu drukčije bi pričala. nastavnica moje djece nikad nije rekla ništa protiv besplatnih udžbenika jer ima dvoje djece. jedno u osnovnoj i jedno u srednjoj školi i iz tog razloga joj nije bilo mrsko to raditi. uostalom, to ne radi preko godišnjeg već početkom sedmog mjeseca i nakon 15.8. kad se vraća u školu. znači, imate godišnji. nitko vas ne tjera da to radite tokom godišnjeg

  • dayan84 16.07.2009.

    ja moram nešto da kažem s nastavničke strane,nikada ali baš nikada djeca nisu morala imati udžbenike odmah prvi dan nastave jer taj dan dolaze samo po raspored sati za školsku godinu,pa čak ni prvi tjedan nastave jer tada nastavnici obično tek upoznavaju učenike sa planom i programom a u mojoj školi je običaj da se djeci daje vremena do 1.10. da nabave knjige...stoga ne treba dizat paniku jer se nezna popis..uostalom mi smo do zadnjeg dana prije godišnjeg naručivali udžbenike jer smo popis odobrenih dobili tek 3.7 ! naručeni udžbenici da al nek ih naručuju kao i dosad preko knjižara a ne da nastavnici,razrednici i to moraju radit!

Komentiraj...
Vidi sve komentare