To je to što me zanima!

Konačno krenuli letovi: Ovo je najopasniji aerodrom na svijetu

U aerodrom je uloženo 285 milijuna funti i trebao je biti otvoren još u svibnju prošle godine, no zbog opasnih vremenskih uvjeta putnički avioni nisu mogli sigurno slijetati. Naime, puhao je prejak vjetar...
Vidi originalni članak

Na otoku Sveta Helena, koji se nalazi na jugu Atlantskog oceana, uspješno je uspostavljena prva redovna komercijalna avionska linija. Zračna luka istoimenog naziva proglašena je 'najbeskorisnijom na svijetu', a sad će otok biti povezan s Južnom Afrikom i njegovo stanovništvo više neće ovisiti o brodu koji na toj ruti plovi jednom u tri tjedna.

Ovu uslugu financira Velika Britanija s 52 milijuna funti godišnje, jer Sveta Helena pripada britanskom prekomorskom teritoriju. Zrakoplovi koji će letjeti na toj ruti u vlasništvu su južnoafričke aviokompanije SA Airlink.

Zašto je ovaj aerodrom prozvan 'najbeskorisnijim na svijetu'? Naime, u njega je uloženo 285 milijuna funti i trebao je biti otvoren još u svibnju prošle godine, no zbog opasnih vremenskih uvjeta putnički avioni nisu mogli sigurno slijetati.

Točnije, u pitanju je prejaki vjetar koji puše na tom području. Ipak, nakon dodatnih ispitivanja i proučavanja terena slijetanje na Sv. Helenu je konačno proglašeno sigurnim.

- Zaista sam veoma uzbuđena zbog novog poglavlja u povijesti naše Svete Helene, kazala je guvernerica otoka Lisa Phillips.

Brod RMS, s kojim je dosad putovanje jedino bilo moguće, zadnji će put zaploviti u veljači iduće godine. U turističkoj zajednici Svete Helene vjeruju da će zahvaljujući otvorenom aerodromu turizam na otoku procvjetati.

Inače, najpoznatiji stanovnik Svete Helene bio je čuveni francuski vojskovođa, državnik i car Napoleon Bonaparte, koji je na tom otoku i preminuo 1821. godine.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • grordže 19.10.2017.

    Mrzim sveta mjesta jer ih posječuje vjerski zastranjena klijentela

  • SilikoniralaSiSe 18.10.2017.

    Bilo bi lijepo tamo malo poći odmoriti glavu.Da imam novaca ne bih išao na ona turistički isforsirana mjesta,volio bi obaći ovakve lokacije.Ima ovih otoka kiša za ,gledao sam isto u Škotskoj na tv-u ima neko prekrasno mjesto gdje sjedneš na klupicu na vidikovac i gledaš kraljevske albatrose kako lete i jedino tamo i postoje.

  • luna5 18.10.2017.

    šta onda reči za našu svetu helenu

Komentiraj...
Vidi sve komentare