To je to što me zanima!

"Tražimo najbolje stručnjake za rad na reformama školstva"

Otvorenom javnom pozivu se mogu odazvati učitelji, profesori, ravnatelji i stručni suradnici, a kriterij za odabir, rečeno je, bit će stručnost, a ne podobnost...
Vidi originalni članak

Nekoliko mjeseci od formiranja ekspertne skupine koja radi na Cjelovitoj kurikularnoj reformi voditelj tima Boris Jokić objavio je poziv svim stručnjacima za suradnju.

Već na početku isticali su kako im nije do kozmetičkih nego korjenitih reformi u hrvatskom obrazovanju. Iako je to tada zvučalo kao floskula, možda su prvim natječajem dokazali da su spremni poći u drugom smjeru od onoga na koji je većina u Hrvatskoj navikla. Reforma bi u konačnici od osmogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja trebala napraviti devetogodišnje, ali to je tek šesti korak. Skupina je sada krenula u prvi: izrađuju kurikularne dokumente i rade na osposobljavanju nastavnika te informiranju javnosti o cijelom projektu. U prvom pozivu za prijave članovima radnih skupina traže stručnjake koji će raditi na okviru nacionalnog kurikula za predškolsko, osnovnoškolsko, gimnazijsko, strukovno i umjetničko obrazovanje te vrednovanje ocjenjivanja.

- U sklopu prijave zainteresirani moraju poslati i motivacijsko pismo s prijedlogom promjena obrazovanja, imati razvijene digitalne kompetencije, B2 razinu engleskog... Radit će 10 sati na tjedan i dobivati naknadu ovisno o doprinosu radu i rezultatima rada - najavio je Jokić naglašavajući da trebaju samo ljude koji će uložiti velik trud i rad. Angažirani ne napuštaju sadašnje radno mjesto zbog projekta. Tek na sljedećim razinama, birat će se stručnjaci koji će na određeni period napuštati zaposlenje u odgojnim ustanovama jer će rad na predmetnim kurikulima zahtijevati potpuni angažman. Jokić je naglasio kako je svjestan da će kritičara biti, da se politika uvijek miješa u ovakve projekte, ali i zatražio od svih da koliko god optimizam nije popularan u našoj zemlji da ovaj put pokušamo.

- Finci su nam ideal u obrazovanju, no i oni smatraju da ga treba mijenjati. Bez obzira na politiku smatram da se mi želimo i možemo promijeniti - rekao je.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Zoya Xm 12.04.2015.

    Jedva čekam! Konačno da se pita i struku!

  • sunčanana 11.04.2015.

    Bojim se da je ovo još jedan propali projekt.

  • Behemot 11.04.2015.

    Ova zemlja od '91 nema kadrovsku politiku. Odnosno školuju se kadrovi koji se ne mogu zaposliti. Imamo 30.000 "stručnjaka" po raznoraznim agencijama čije usluge ne treba nitko na svijetu. U Hrvatskoj se školuje 3x više ekonomista i pravnika od EU prosjeka i 6x manje inžinjera. Da se ne znam kako poboljša kvaliteta studiranja ekonomista, nama ne treba 10.000 diplomiranih ekonomista godišnje. "Ovo" je čisto mazanje očiju i prodavanje magle, kao raditi ćemo neke promjene, a već sada se zna da to nema smisla i osuđeno je na neuspjeh.

Komentiraj...
Vidi sve komentare