To je to što me zanima!

Koren: Za što da se ispričam? Beljak: Ne smijete kritizirati

U emisiji Otvoreno razgovaralo se o tome provode li se unutarstranačke čistke u HSS-u nakon što je predsjednik HSS-a suspendirao Marijanu Petir i još stotinjak članova stranke
Vidi originalni članak

U emisiji Otvoreno na HTV-u razgovaralo se o tome provode li se unutarstranačke čistke u HSS-u nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak suspendirao Marijanu Petir i još stotinjak članova stranke, kao i tko se i zašto pobunio unutar Živog Zida, te do kakvih će promjena doći u strankama nakon ovih izbora.

Krešo Beljak je izjavio da je HSS u teškom neredu te da se stvari u toj stranci loše odvijaju još od vremena kada je njom upravljao Zlatko Tomčić.

- Neke stvari su se trebale sankcionirati već odavno. Sve je kulminiralo lošim izbornim rezultatima i gubitkom glasača. Bile su velike opstrukcije od onih koji su dosad radili probleme. Svi koji nisu poštivali odluke su sankcionirani. Imaju pravo žaliti se i reći žao mi je, i onda će sve biti u redu. Demokracija je jedno, ali mi smo donijeli neke odluke većinom. Odluke su donesene nakon konzultacije s ljudima unutar Sabora. Rekao sam im: ili ćemo biti ekipa ili ja neću biti predsjednik. Marijana Petir me ne bi pomela na unutarstranačkim izborima. Mogla se dosad kandidirati, a nije htjela. Onda sam ja istaknuo svoju kandidaturu. Rekao sam da sam spreman trpjeti udarce, ali isključivo prema van, a ne prema unutra. I tome je danas kraj, pokušao je objasniti Beljak svoju odluku o masovnim suspenzijama.

Za riječ se zatim javio Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

- Nisam dobio rješenje o suspenziji. Ja mislim da je naša stranka jedna velika obitelj i kuća. Slažem se da u kući uvijek ima nereda, ali i da se čišćenje kuće ne rješava na način da se stvari bacaju kroz prozor, nego da se poslože unutar kuće. Najveća kvaliteta političara je da okuplja ljude oko sebe, a ne da ih rastjeruje. Ja se mogu ispričati, meni to nije problem, no ne znam za što bih se trebao ispričati. Ja jesam iznio neke stavove koji su bili u suprotnosti sa stavovima predsjednika Beljaka, no ne mislim da je to naštetilo ugledu stranke. Onda su i neke njegove izjave naštetile ugledu stranke. Mi smo isključivo lokalno jaka stranka. U 80 posto lokalnih jedinica smo u koaliciji s HDZ-om. Kako ću ja razgovarati sada s koalicijskim partnerima? Izrekao sam da je ovo što radi HSS obična prostitucija, kada sam čuo da se ide u koaliciju s SDP-om koje smo nedavno kritizirali. Nakon par mjeseci samo mi moramo njih hvaliti, a druge kritizirati - rekao je Koren, koji je u jednom trenutku zatražio od Beljaka da mu javno kaže razloge suspenzije za koju je, kaže, čuo iz medija.

Beljak je zatim izjavio: 'Kad imamo odluku u stranci koju je donio Glavni odbor, ne možete se javno ovako izjašnjavati. Možete šutjeti'.

U raspravu se zatim uključila Aleksandra Kolarić. 

- Sve stranke imaju velike demokratske deficite. Vodstvo ne razumije da stranka nije njihova prćija. Stranke moraju biti demokratske. To znači da se isključuje zbog protukandidature, kad postoji presuda i ukoliko postoji govor mržnje. Što se tiče javne kritike stranke, to mora biti prihvatljivo. Članovi koji se ne slažu s donesenim odlukama, moraju to moći reći. To je osnova vraćanja digniteta politici kao profesiji - rekla je Kolarić.

Beljak joj je uzvratio.

- Aleksandra nisi u pravu. Radi se o ponašanju u kampanji i šteti stranci. To je sankcionirano privremenim udaljavanjem. (...) Svatko ima pravo žalbe - rekao je.

 

Idi na 24sata

Komentari 136

  • dedek56 15.09.2016.

    otjerati beljaka što dalje od hss,,siroček pa ima više šanse ako se kandidira za predsjednika sdp.a,tulek

  • jakolishe 15.09.2016.

    ovaj je mafijas a ne politicar ! hss-ovci rijesite se beljaka sto prije !

  • jankomatko 15.09.2016.

    Beljak se ponasa kao njegov politicki idol-mrtvac, kao Zoki Milanovic

Komentiraj...
Vidi sve komentare