To je to što me zanima!

Kosor: Napravit ćemo i 10 rebalansa ako će trebati

Premijerka kaže da će se štedjeti na udžbenicima, prijevozu, plaćama, povlaštenim mirovinama. Napravit će 10 rebalansa proračuna ako treba
Vidi originalni članak

Premijerka Jadranka Kosor u Saboru traži potporu za drugi rebalans proračuna koji predviđa uštedu 780 milijuna kuna, a preraspodjelit će se 2,2 milijarde kuna. Kosor smatra kako su i ovim rebalansom već učinjeni bolni rezovi. Režu se dužnosničke plaće pet posto i povlaštene mirovine 10 posto. Smanjuju se troškovi reprezentacije. Nema ni besplatnih udžbenika ni prijevoza za učenike, ali Kosor kaže da se traži model kojim bi se za 42.500 učenika, koji su socijalno ugroženi, osigurali besplatni udžbenici, ali i prijevoz. Za to je potrebno oko 65 milijuna kuna. Štedit će se na plaćanju službenim karticama, neće se kupovati nova vozila, a stara će se  popisati i preraspodijeliti. Ministri će i dalje telefonirati neograničeno, a ostalima je limit 400 kuna.
- To neće biti dovoljno - rekla je Kosor i najavila još jedan rebalans do kraja mjeseca koji bi Sabor mogao prihvatiti u kolovozu na izvanrednoj sjednici.
- Potrebni su duboki rezovi i promjene da ostanemo na nogama i ne tražimo ničiju pomoć. Ako bude trebalo, radit ćemo cijelo ljeto, članovi Vlade na to su spremni. Ako bude trebalo, ići će se i na deset rebalansa, ali moramo ostati iznad vode - rekla je Kosor. Ne treba, kaže, zazirati ni od konzultacija s MMF-om jer on nije babaroga.
SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da bi se trebalo razmisliti o povećanju PDV-a na 24 posto, kao što predlažu stručnjaci. Očekuje da Vlada uvede i porez na imovinu te kapitalnu dobit. Pupovac smatra da bi se trebao uvesti i porez na luksuz. Založio se i za povećanje poreza na dohodak za one koje primaju plaću veću od 20.000 kuna
- Sada je vrijeme za pravu korizmu, iako je ljeto - rekao je HSLS-ov Ivan Čehok. Nakon rebalansa koji je predah da država može poplatiti svoje obveze ističe da u idućem rezovi moraju biti dublji.
- Treba donijeti proračun istine, dubinski i radikalni rezovi moraju biti oštri, ali ne treba dirati obrazovanje niti smanjivati potpore za gospodarstvo - rekao je Čehok. Ne slaže se s povećanjem PDV-a već smatra da bi trebalo povećati trošarine na cigarete, kavu i piće, ali i na ostali luksuz, te vratiti pušenje u kafiće u za to predviđenim prostorima.
- Tko će ići na kavu ako košta 50 kuna, zato ih i nema u restoranu - uzvratio je predsjedavajući Vladimir Šeks.

KAJIN: SVAKI TJEDAN REBALANS JEDAN 
Oporba upozorava da je ovo kozmetički rebalans tj. rebalans novih zaduženja, a IDS-ov Damir Kajin poručuje:
- Nemojmo se blamirati politikom 'svaki tjedan, rebalans jedan', to će razoriti zemlju. Zavladat će strah. Prepolovit će se javna potrošnja i stoga bi se trebalo uozbiljiti - rekao je Kajin. Kaže da se ne bi trebalo ići na rebalans kad bi se obračunali s korupcijom jer tu su, ističe, najveće uštede.
- Ovaj je rebalans samo politički manevar kako bi se stvorio privid da Vlada nešto radi - upozorila je SDP-ova Željka Antunović.
Oporba se nada da će idući rebalans rezultirati uistinu ozbiljnijim zahvatima, jer se predloženim ne rješava ključni problem deficita i nelikvidnosti. Upozoravaju i da najavljeno rezanje mirovina građana može dovesti do novih tužbi.
- U ovu krizu nisu nas uvalili građani nego neodgovorna Vlada, a iz te krize mogu nas izvući samo odlučni i brzi potezi koji će aktivirati proizvodnju - rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Idi na 24sata

Komentari 43

  • bluesky 14.07.2009.

    Predlažem porez na zrak po kubiku i porez na sranja po megatoni.Kladim se da bi Vlada bila u plusu jer mi nebi mogli tolko udahnit i izdahnit kolko oni mogu zasrat.

  • meukow 13.07.2009.

    NEMA UDŽBENIKA? REBALANSIRAJ TI SVOJU PLAĆU PA ONDA UDŽBENIKE I PRIJEVOZ DIRAJ! :@

  • VoyagerOne 13.07.2009.

    Nekom stručnom i sposobnom bi bio dovoljan i jedan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare