To je to što me zanima!

Kralj banana Daniel Noboa je najmlađi predsjednik Ekvadora

Kampanja je do izbora u nedjelju bila je vođena u sjeni smrti predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia, ubijenog 9. kolovoza tijekom skupa u Quitu
Vidi originalni članak

Poduzetnik u proizvodnji banana Daniel Noboa (35) osvojio je 52,3 posto glasova i postao najmlađi ekvadorski predsjednik u povijesti. Njegova protivnica, ljevičarka, Luisa Gonzales osvojila je 47,7 posto glasova i priznala poraz.

Noboa, koji se neočekivano kvalificirao u drugi krug izbora, obećao je da će privući strana ulaganja, otvoriti radna mjesta za mlade i smjestiti opasne kriminalce na zatvorske brodove.

OBEĆALI SIGURNOST Predsjednički kandidati Ekvadora oštro protiv kriminala

Noboa, iz saveza desnog centra Nacionalne demokratske akcije, u studenom će napuniti 36 godina. Nasljednik je poslovnog carstva svog oca Alvara Noboe.

Kampanja je do izbora u nedjelju bila je vođena u sjeni smrti predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia, ubijenog 9. kolovoza tijekom skupa u Quitu. Vlada je za njegovo ubojstvo okrivila organizirani kriminal.

Mandat će mu trajati do svibnja 2025. godine jer je ove izbore raspisao predsjednik Guillermo Lasso nakon raspuštanja parlamenta. Noboa će se moći kandidirati i 2025. ako će htjeti.

BORIO SE PROTIV KORUPCIJE Ekvador čeka pogreb ubijenog predsjedničkog kandidata

Ekvador je tranzitna država za krijumčarenje kokaina, a kriminalne organizacije bore se oko ruta kojima ta droga prolazi.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 20. kolovoza kad je Gonzalez završila prva s 33,6 posto glasova.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare