To je to što me zanima!

Ukrajina povlači vojne snage, Rusi zauzeli treću vojnu bazu

Iznad gotovo 200 objekata na Krimu viori se ruska zastava. Posljednja baza koju su zauzeli je u Fedoziji. Okružili su vojarnu i upali naoružani. Odveli su Ukrajince
Vidi originalni članak

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov naredio je povlačenje vojnih snaga s Krima, piše BBC. Odluku je donio zbog ruskih prijetnji vojnicima i njihovim obiteljima, javlja predsjednik. Rusi su zauzeli većinu ukrajinskih baza na Krimu, uključujući pomorsku ratnu bazu u Fedoziji. To je treća vojna baza u 48 sati. 

Glasnogovornik ukrajinske obrane Vladislav Seleznjov rekao je kako su Rusi napali bazu iz dva smjera s naoružanim vojnicima. Okupili su Ukrajince na jedno mjesto, a časnike vezali. Rusija je sada zauzela većinu vojnih baza na Krimu i tako učvrstila svoj položaj na poluotoku. 

Vojnik iz baze u Fedoziji rekao je za Reuters kako je bilo i pucnjave i potvrdio je da su Rusi zauzeli bazu. 

BBC piše  kako Rusi imaju kompletnu kontrolu, a ukrajinski vojnici su odvedeni. 

Fedozija je bila jedna od posljednjih ukrajinskih baza. Rusi su već zauzeli dvije baze u petak. Podigli su svoje zastave iznad 189 objekata. 

U nedjelju navečer dijelovi Krima ostali su bez struje, a dužnosnici za to krive tehničke probleme.

NATO je već u nedjelju upozorio kako strahuju da bi ruske snage na granici mogle krenuti i prema Moldaviji.

Idi na 24sata

Komentari 88

  • Caffe-bar Gemini 24.03.2014.

    Ukraina se treba povući s Krima i to pravdati privremenom nemogućnošću jamčenja sigurnosti građana, zbog protuzakonite uporabe vojne snage Rusije. Tužiti Rusiju pred Međunarodnom i Europskom sudu pravde te Američkim sudom, za protuzakonitu uporabu vojne sile od strane Rusije te tražiti naknadu štete koja proizlazi iz te akcije. Za uzurpirana vojna postrojenja, nekretnine, kapital, socijalno zbrinjavanje izbjeglica i eksploataciju prirodnog bogatstva odrediti godišnju naknadu. Odrediti štetu koja je nastala odustajanjem od nuklearnog programa, dokazati je na međunarodnom sudu i tražiti materijalno obeštećenje, zbog kršenja ugovora od strane Rusije. Pošto presude nisu vezane uz Vijeće sigurnosti UN-a, niti se mogu stopirati vetom Rusije, moguć je pozitivan ishod za Ukrainu. Ukoliko EU i SAD tome daju podršku, po dobivanju presuda EU i SAD bi mogli Ukraini preusmjeriti zamrznuta sredstva Rusije i njenih građana. Rusija bi ta oduzeta sredstva morala sama nadoknaditi svojim građanima. Na kraju tim sredstvima Ukraina tim sredstvima može platiti energente EU. Ukoliko se ovako bude mogla riješiti nastala situacija, ratovanje postaje besmisleno. Sankcije na globaliziranom i međuovisnom svjetskom tržištu mogu snažno zaustavljati ovakve vojne intervencije. Vojna Intervencija treba voditi ka samoizolaciji agresora.

  • korisnicko ime je zauzeto 24.03.2014.

    pa mora se ukrajinska vojska povući sa ruskog teritorija.... krim je sada dio rusije...

  • nocni_kupac13 24.03.2014.

    Najnovija vijest. Ukrajina je povukla svu svoju vojsku (mnogo ih je ostalo i pridruzilo se Ruskoj Armiji) u Ukrajinu , iskljucili su Krimu struju , gas i vodu. To je bila ukratko najnovija vijest, Hvala na Paznji :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare